Solna stad och Mick Jagger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunens ekonomichef om de försvunna miljonerna – och varför det tog flera år att upptäcka. Foto: SVT/TT

Notan för Mick Jagger-bluff växer – Solna stad svindlade på 17,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som arbetade inom Solna stad misstänks ha svindlat kommunen på flera miljoner kronor. De första misstankarna rörde ett belopp på 4,3 miljoner kronor. Men efter kommunens internutredning så har summan nu växt till 17,8 miljoner, något DN först rapporterade.

Enligt uppgifter till Ekot ska bakgrunden till den misstänkta förskingringen vara ett romansbedrägeri. Kvinnan, som efter upptäckten fått lämna sin tjänst, ska enligt uppgifterna trott att Mick Jagger var förälskad i henne.

Pengarna hon förskingrat ska alltså ha gått till bedragaren, som utgav sig för att vara Rolling Stones frontfigur. Solna stad vill däremot inte kommentera något kring kvinnans misstänkta motiv.

Så kunde kvinnan gömma pengarna

Kvinnan jobbade som finansekonom på kommunen. Hon misstänks förskingrat pengarna från stadens konton genom att dölja utbetalningar i bokföringen.

– Hon har bland annat ändrat i leverantörsuppgifter och hittat och stängt av interna kontrollfunktioner, säger Anna Håkansson, tf ekonomichef på Solna stad.

Pågått längre tid än tidigare trott

Internutredningen har kunnat visa att förskingringen sträcker sig längre tillbaka i tiden än vad kommunen tidigare trott. Misstänkta utbetalningar från stadens konton har hittats från 2019, 2020 och 2023.

– Hade vi haft bättre internkontroll så hade vi förhoppningsvis och troligen uppfattat och sett det här. Men det är där vi har haft våra brister.

Kommunen säger att de nu gjort flera ändringar som ska försvåra en liknande manipulation av deras system i framtiden.

Kvinnan utreds för trolöshet mot huvudman

Enligt DN pågår en åklagarledd utredning om trolöshet mot huvudman, men åklagaren vill inte uttala sig om hur utredning går.

Solna stad kommer lämna ett skadeståndsanspråk i brottsutredningen, och har en dialog med sitt försäkringsbolag. Men om de får tillbaka pengarna återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.