Fram till nu har det inte funnits någon särskild mottagning för män och transpersoner som utsatts för sexuellt våld, men det förändrades i dag.
– Det är inte självklart för män att söka vård. Myter finns om att män inte kan våldtas så när vi träffar en viss person så tror han eller hen att det är enda gången i världen. Det är en stor ensamhet, säger Lotti Helström, överläkare på avdelningen.
”Jätteviktigt steg”
Karl Norwald är kurator och sexolog på mottagningen. Att våldtäktsakuten nu öppnar för alla oavsett kön ser han som ett jätteviktigt steg mot att erbjuda jämlik vård.
– Det kommer att bli en väldigt positiv förändring för männen och transpersonerna som söker vård. De får ett samlat bemötande i en lugn miljö, vilket vi vet är oerhört viktigt i åtehämtningsprocessen efter en våldtäkt.
Mottagningen på Södersjukhuset har funnits i tio år och den är öppen dygnet runt för akuta besök. Där finns specialutbildad personal som består av läkare, psykologer och kuratorer. Lotti Helström räknar med att de kommer att ta emot mellan 15 och 25 pojkar, män och transpersoner om året utöver de runt 600 våldtagna kvinnor de redan tar emot.
Sju procent är män
De allra flesta som utsätts för våldtäkt och andra sexualbrott är kvinnor, men fler män utsätts än vad många tror. Av de anmälningar som kom in om våldtäkt förra året var 7 procent av de målsägande män, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
Den nya verksamheten invigdes med ett seminarium på Södersjukhuset där bland annat hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) var på plats.
– Alla som utsätts för sexuella övergrepp, oavsett kön, ska känna trygghet i att vända sig till vården och få bra vård och rätt stöd. Vi har arbetat länge för en mottagning för våldtagna män och jag är glad att kunna inviga den i dag. Samtidigt vill jag understryka att alla offer för övergrepp ska få ett bra omhändertagande oavsett var i vården de söker hjälp och kompetensen måste spridas, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande.
Det var efter förra valet som Alliansen i landstinget enades om att vården och omhändertagandet för män skulle utvecklas, och bygga på kompetensen kring sexuellt våld i allmänhet och övergrepp mot HBT-personer som finns på Södersjukhuset. Även Vänsterpartiet har varit drivande i frågan om att våldtagna män ska få en egen mottagning.