Foto: SVT

Polisen fångar bilmålvakter med ny app

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i södra Stockholm har tagit drygt 800 bilar som är skrivna på bilägare med stora skulder. Förbättrade verktyg i telefonen gör att polisen direkt kan se skulder utifrån registreringsnummer.

I ett industriområde i Älvsjö står de hundratals bilar som polisen tagit med den nya målvaktslagen.

– De här bilarna är inga lyxbilar, utan det är ju skräpbilar som står här. De är obesiktigade, oskattade och trafikfarliga, säger polisassistenten Calle Kos.

En bilmålvakt är en person som får betalt av den faktiske bilägaren för att ha en bil registrerad på sig. För bilägaren är det sedan fritt fram att felparkera och böter hamnar hos målvakten som oftast har skulder hos Kronofogden och inte har några ekonomiska tillgångar.

Ny lag och app i telefonen

Men en ”bilmålvaktslag” från 2014 och en ny förbättrad app i telefonen gör det lättare att komma åt bilägarna.

– Det går väldigt snabbt. Det handlar om tiden det tar för mig att skriva in ett registreringsnummer och trycka på ”sök”, och där får du svaret. Då får jag upp en röd text som säger att ”den här ägaren har skulder”. Det är inte svårare än så, det är jätteenkelt, säger Calle Kos.

Tar ni bilen då?

– Om alla förutsättningar är uppfyllda så tar vi den. Om det finns skulder och den är felparkerad, säger Calle Kos.

Flera polisdistrikt i Sverige är intresserade av den nya appen för att underlätta sitt arbete. Många distirikt tycker inte att  lagen från 2014 har fått önskad effekt.

Begränsningar i lagen

För att polisen ska ingripa krävs att bilägaren har skulder på minst 5000 kronor. Men det räcker inte. I lagen står det att bilen måste stå felparkerad för att polisen ska kunna beslagta den. Står den rätt parkerad eller är ute i trafiken får polisen inte ta den.

– Absolut skulle jag vilja att vi kan ta dem mer. Jag tycker att det är en konstig begränsning egentligen. Om man ändå har uppnått så pass mycket skulder, då borde vi faktiskt kunna ta den, säger Calle Kos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.