Den planerade datahallen i Kista. Foto: Multigrid

Ny datahall ska kunna värma 10.000 bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Både bostäder och kontor ska kunna värmas upp av spillvärme från en ny datahall som planeras i Kista. Hallen är den första i sitt slag som planeras i en europeisk storstad.

Kista är redan en populär plats för etablering av serverhallar, både svenska Bahnhof och internationella Interxion har center här. Nu planerar det nystartade företaget Multigrid en ny, mer energieffektiv typ av hall. Företagets bygglovsansökan handläggs för närvarande av Stockholms stad.

Första energieffektiva hallen

– Många hallar i Stockholm i dag är ursprungligen gamla industrianläggningar. Men det här är den första hallen som är byggd för effektiv värmeåtervinning från grunden, säger Gustav Bergquist, vice vd för Multigrid.

Företaget vill investera 300 miljoner kronor i hallen. Affärsidén är att hyra ut lokaler och serverutrymme till IT-bolag, komplett med strömförsörjning och kylning, och att dessutom kunna sälja vidare spillvärmen. Målet, säger Gustav Bergquist, att återvinna all energi som anläggningen producerar.

”Nära 100 procent”

– Det är svårt att säga att det blir 100 procent, men det kommer vara väldigt nära. Det handlar om hur mycket energi vi kan sälja, säger han.

Energibolaget Fortum har beräknat att upp till 10.000 bostäder ska kunna värmas med energi från anläggningen.

Fördel Stockholm

Tidigare har Facebook etablerat sig i Luleå och Amazon i Mälardalen. Gustav Bergquist säger att Stockholm och andra storstäder har en stor fördel jämfört med till exempel Norrland när det gäller storskaliga datacenter.

– Om man ser värmeåtervinning som en kommersiell fråga gäller det att hitta platser där storskalig återvinning är möjlig. Då hamnar man i storstäderna, där det finns ett stort behov av fjärrvärme, säger Gustav Bergquist.

Går bygglovsansökan igenom hoppas Multigrid på att kunna börja bygga hallen i mars nästa år med öppning i januari året efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.