Foto: SVT

Ny dygnet runt-jour för hjärtpatienter i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar en dygnet-runt jour för hjärtpatienter vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Tanken är att det ska bli en mer jämlik vård för hjärtinfarktpatienter oavsett om man bor i södra eller norra delarna i länet inom Stockholm.

Öppningen av jouren är ett led i att stärka kranskärlsvården och bättre omhändertagande av patienter i södra delarna av Stockholm.

– Det här är något viktigt som vi har jobbat med länge och nu har vi lyckats bygga upp och starta den här jourlinjen. Det är viktigt att patienter får snabb vård då tidig intervention är en viktig faktor för hur utgången blir, säger Jeanette Kuhl, hjärtspecialist och patientområdeschef för Kranskärls- och hjärtklaffsjukdom.

Möjlighet att ge vård till patienter från de södra delarna

Syftet med jouren är att skapa en jämlik vård för hjärtinfarktpatienter inom Stockholm oavsett om man bor i södra eller norra delarna av länet. Patienter med akut hjärtinfarkt som är i behov av snabb kranskärlsröntgen har tidigare genomgått undersökningar på Karolinska sjukhuset i Solna. Något som, enligt Jeanette Kuhl, inte har varit optimalt då det rekommenderas att en person med akut hjärtinfarkt får behandling inom 90 minuter. Nu finns möjligheten för patienter att omhändertas direkt i Huddinge oavsett om de kommer själva till akuten eller via ambulans.

Men har ni fått högre patienttryck då NKS har omdirigerat hjärtpatienter till andra sjukhus?

– Jag skulle vilja säga att i och med att det har varit tekniska problem på Nya Karolinska har vi haft ett begränsat antal hjärtövervakningsplatser. Vi upplever att det har blivit ett ökat tryck generellt. Men Danderyd, SÖS och Huddinge har tagit ansvar och fördelat patienter lika så det har varit ett bra samarbete mellan alla sjukhus, säger Jeanette Kuhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.