Från och med 1 mars i år kan butiksägare ansöka om att porta kunder som begår brott i affären, exempelvis stjäl eller beter sig hotfull mot personal.
Störst ökning av våldsamma kunder i Stockholm
Den nya lagen om tillträdesförbud till butik är efterlängtad från Svensk Handels sida, som sett brotten mot butiker öka i flera år – och värst är det i Stockholmsregionen. När de frågade sina medlemmar förra året svarade 48 procent av Stockholmsbutikerna att de den senaste veckan hade blivit utsatta för en stöld. Vilket är högre än hela Sverige, som låg på 32 procent.
– Utsattheten för stölder, hot och våld ökar och ökningen är större i Stockholm. Det är ett stort problem för butiker och har varit det under en lång tid, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Extra drabbad är livsmedelsbranschen där hot och våld i samband med stölder har ökat från 18 till 26 procent mellan åren 2019 och 2020, enligt Svensk Handels undersökning.
Lag om tillträdesförbud till butik
• Den som får ett tillträdesförbud får inte gå in i den enskilda butiken.
• Det är åklagare som bedömer om en person ska få ett tillträdesförbud. Det ska då finnas risk att personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera en person där.
• Om person tidigare har begått brott i butiken ska åklagaren ta hänsyn till det vid bedömningen.
• Ett tillträdesförbud kan utfärdas i som högst ett år.
• Den som bryter mot tillträdesförbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.
• Lagen gäller inte personer under 15 år.
Källa: Riksdagen