Den nya temavården på Nya Karolinska bygger på olika patientgrupper i stället för kliniker med olika medicinsk specialitet. Patientgrupperna är också utgångspunkten för den nya organisationen med teman och funktioner som löper tvärs igenom verksamheten. Sammanlagt har sjukhuset identifierat 290 olika patientgrupper.
Läs mer: NKS öppnar på söndag – kanske
– Basen för allt vi gör är ju patienter och de sjukdomstillstånd de drabbas av, så vi länkar ihop dem som är så likadana som möjligt till olika patientflöden. Ett patientflöde utgör sedan ett patientområde. Till exempel är jag ansvarig för alla sjuka nyfödda barn, det är ett patientområde. Vi ingår i temat för barn- och kvinnosjukdomar, förklarar Boubou Hallberg, patientområdeschef Karolinska sjukhuset.
Totalt kommer patientgrupperna delas upp i sju olika teman: Tema Barn/Kvinno, Tema Cancer, Tema Hjärta/kärl, Tema Inflammation, Tema Neuro och Tema Reparativ medicin och Tema Åldrande.
Läs mer: NKS inte redo för nya vårdmodellen
Värdebaserad vård
Vården kommer också mätas på ett helt nytt sätt genom så kallade Värdebaserad vård. Den utgår från hur patienten värderar vårdens kvalité och hälsoeffekter istället för kostnader och antal vårdtillfällen som idag.
För en hjärtpatient är det viktigast att överleva infarkten medan en patient med kronisk sjukdom värderar hög livskvalitet under lång tid. Med Värdebaserad vård vill man komma bort från vårdvolymer och kostnader och istället fokusera på vårdens kvalitet och hälsoeffekter.
Hur vet man att man mäter värdebaserad vård på ett korrekt sätt?
– Det viktiga är att mäta kvaliteten för patienten, det kan vara överlevnad, det andra handlar om att fråga patienten: Vad är viktigt för dig? Sedan får vi skaffa oss instrument för att fånga de mätningarna, det gör vi inte alltid idag. Det är ett nytt sätt att mäta, säger Boubou Hallberg på Karolinska sjukhuset
Hur mäter man vårdkvaliteten idag då?
– Vårdkvaliteten idag är väldigt grovt mätt och den är inte detaljerad.
Läs mer: Toppchef hoppar av Nya Karolinska