Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den här bidrar till minskad elbrist, säger projektledare Eva Jönsson vid den 350 ton tunga jättetransformatorn som i helgen ska transporteras från Hammarby sjöstad till Högdalen. Foto: Pia Heick/SVT

Här åker nya jättetransformatorn genom Hammarbykanalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den anlänt till Hammarby sjöstad – den 350 ton tunga transformatorn som ska installeras i Högdalen. Natten till lördag ska jätteekipaget transporteras vidare. För att klara det måste både vägskyltar och tvärbanans kontaktledningar monteras ner.

Installationen av den nya transformatorn ingår i den stora utbyggnaden av elnätet som just nu pågår i Stockholmsregionen.

– Det är komplicerat med så här tunga transporter i stadsmiljö, men eftersom det sker nattetid kommer stockholmarna inte att märka någonting, säger Eva Jönsson som är huvudprojektledare på Svenska Kraftnät.

Flytten av transformatorn från Hammarby sjöstad till Högdalens ställverk kommer att pågå i etapper från fredag till måndag. Foto: Pia Heick/SVT

Bidrar till minskad elbrist

För att minska risken för elbrist i framtiden, genomför nu Svenska Kraftnät Sveriges enskilt största utbyggnad av elnätet i Stockholmsregionen. Ett 50-tal olika projekt ingår – bland dem installationen av en ny transformator i stamnätsstationen i Högdalen.

– Transformatorn är jätteviktig för Stockholm eftersom den bidrar till minskad effektbrist – eller elbrist som man säger i dagligt tal, säger Eva Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.