• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nynäshamns kommun kan komma att delas

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har alla hushåll i Nynäshamns kommun fått en folder i brevlådan. Avsändare är Sorundanet Nynäshamns kommunparti och foldern informerar om vad en eventuell kommundelning skulle kunna innebära. Det är också en namninsamling där kommuninvånarna kan begära att frågan utreds. Målet är att få in 2.000 namn. 

En regnig förmiddag står Lena Dafgård (SN), partiledare för Sorundanet Nynäshamns kommunparti och Per Ranch (SN), kampanjledare och delar ut foldern till personer som passerar förbi på väg in till ICA Maxi i Ösmo. Många har fått foldern i brevlådan, medan andra tar emot sina exemplar. 

Rolf Björkman tycker att idén är intressant. 

– Det blir lite invånare i kommunen, men förhoppningsvis blir det inte lika många kommunanställda som det nu sitter i det där jättekomplexet i Nynäshamn.

Sammanslagning 1974 

Vid den landsomfattande kommunsammanslagningen 1974 gick många små kommuner ihop i större enheter och antalet kommuner minskade dramatiskt. Då bildades Nynäshamns kommun genom att Ösmo-Torö och Sorunda kommuner gick ihop med Nynäshamns stad. Målet var att effektivisera den kommunala förvaltningen bland annat genom att kommunen blev större.

Men nu höjs alltså röster för en uppdelning av kommunen. Enligt förslaget ska kommunen delas i en tätortsdel, Nynäshamns stad och en landsortsdel – Ösmo, Torö och Sorunda kommun. Kommunerna skulle befolkningsmässigt bli ungefär lika stora, tretton till fjorton tusen invånare vardera. 

Lena Dafgård är kritisk till att så mycket resurser är centraliserade till tätorten Nynäshamn och efterlyser en närmare kontakt med politiker och förvaltning. 

– Man är inte medveten om alla delar i kommunen när man sitter i tätorten och bestämmer. Man ser inte alla delar. 

Är landsbygden eftersatt?

– Ja, det anser jag. Politikerna åker inte runt och ser inte vad som behöver åtgärdas. 

Intresse saknas 

– Vi har lagt många bra förslag och ställt frågor, men det verkar inte finnas intresse att agera på fakta, säger Per Ranch. Han tror inte att konflikten handlar och landsbygd eller tätort. 

– Nej, skiljelinjen går mellan att tro på småskalighet och decentralisering eller om man tror på storskalighet och centralisering. 

Kommunledningen skeptisk 

Kommunstyrelsens ordförande, Anna Ljungdell (S) är som väntat skeptisk till tankarna på en delning av hennes kommun. 

– Då skulle all administration bli dubbelt så dyr som idag. Då skulle det behövas två parallella kommunorganisationer, två kommunhus och två parallella administrativa stöd.  Och utifrån den utmaning som vi står inför idag så ser inte jag att vi ska lägga fokus på en eventuell delning av kommunen. 

Inte dyrare 

Per Ranch håller inte med om att det skulle bli dyrare med en delad kommun. 

– Det finns flera kommuner som är mindre än vad vi skulle bli. Salem, Nykvarn och Trosa är framgångsrika småkommuner och de har inte högre kommunalskatt. Det finns inget samband mellan skatt och hur stor en kommun är. 

Anna Ljungdell välkomnar en diskussion.

– Att utreda frågan tror jag skulle vara bra för samtalet, men jag ser inte en stark opinion för att dela upp kommunen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.