Foto: Tomas Blideman/SVT

Trendbrott – fet och välmående torsk i Ålands hav

Uppdaterad
Publicerad

Torskbeståndet i Östersjön är mindre än någonsin och fiskarna är små och angripna av parasiter. Men i Ålands hav verkar tvärtom torsken må bra och kunna växa sig stor. Den trenden ska nu utredas av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Nu finns det vissa tecken på att vi kan ha ett separat delbestånd. Skulle det vara så behöver vi ha lokala regler för fisket i Ålands hav, säger forskaren Ulf Bergström.

I dag återstår bara en spillra av Östersjöns östra torskbestånd och sedan ett och ett halvt år tillbaka råder totalstopp för torskfiske i Östersjön.

– Vi ser framför allt att det är ont om storvuxen torsk vilket är dåligt för beståndet eftersom att de stora individerna står för merparten av reproduktionen och är viktiga för ekosystemet, säger Ulf Bergström, forskare vid SLU.

Torsken trivs i Ålands hav

I södra Östersjön finns det inte längre tillräckligt med syre på flera av de platser där torsken brukade leka. Men i Ålands hav finns det gott om djupt, kallt och syrerikt vatten som torsken trivs i.

Nu vill forskarna ta reda på vad det är som gör att ålandshavstorsken verkar må bra. Därför har fiskarna i Grisslehamn och Öregrund fått tillstånd att fiska i forskningssyfte och fångsten rapporteras till SLU.

– Genom att låta dem fiska på samma sätt så kan vi jämföra fångsterna och få en uppfattning hur beståndet har utvecklats, säger Ulf Bergström.

I videon följer vi med fiskaren Dick Tillberg ut på Ålands hav och ser hur fisken ser ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.