Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen om ändringar i skollagen. Om ändringarna blir verklighet kommer kommunerna få större ansvar att se till att barn mellan tre och fem år börjar i förskolan.
Stockholm stad var en av kommunerna som under processens gång fick chansen att tycka till om förslaget. I remissvaret lyfter de bland annat fram hur inskrivningsgraden på förskola varierar mellan stadsdelarna samt bristande språkkunskaper hos sexåringar i stadens ytterförorter.
Förskolan viktig för språket
Therese Hultman är förskolerektor i Stockholm stad. Hon är positiv till det nya lagförslaget och vittnar om förskolans roll i barnens språkutveckling.
Hör förskolerektorn om förslaget: ”Tror vi behöver tänka att det behövs mer resurser in i förskolan”.
Lagförslaget i korthet:
Kommunen ska vara skyldig att kontakta vårdnadshavare till barn och informera om barnets rätt till förskola och förskolans syfte. Första kontakten ska tas inför hösten det år barnet fyller tre och om barnet inte skrivs in på förskola ska kontakt tas igen inför varje termin.
Det ska bli obligatoriskt att kommuner erbjuder reserverad förskoleplats till barn som bott kort tid i Sverige eller av annan anledning har behov av förskola för bättre språkutveckling, även om vårdnadshavare inte anmält önskemål om plats.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Källa: Regeringen.se