Två män och en kvinna befaras ha fallit offer för branden.
Polisen söker efter ytterligare en person, som avvek från hemmet i förra veckan. Ingen har haft kontakt med personen sedan dess, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.
– Så rent teoretiskt hade personen kunnat välja att komma tillbaka i natt, säger hon.
Elva personer fördes till sjukhus efter branden. En av dem är fortfarande kvar där och vårdas för brännskador. Skadorna bedöms inte som allvarliga.
Polisen genomför dörrknackning i området och förhör de boende.
”Branden var övermäktig”
På tisdagsmorgonen hölls en presskonferens på Norrtälje kommun om branden.
– Man gjorde flera försök att gå in i huset, från flera olika håll och flera olika våningar, men branden var övermäktig, säger ställföreträdande räddningschef i Norrtälje, Christer Berg.
Polisen sade under presskonferensen att det inte finns någon misstänkt för branden och att det är för tidigt att säga något om brandorsaken. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Towe Hägg, presstalesman vid polisen i Stockholms län, säger att man hoppas kunna gå in och arbeta i huset under dagen.
Enligt flera grannar så såg branden ut att ha startat i en inglasad rökbalkong.
Insatsen ska utredas
– Det har varit ett mycket häftigt brandförlopp. Polisen kommer givetvis att utreda det här, men även vi i räddningstjänsten. Vi vill syna vår egen insats, så utredningen kommer att göras av annan räddningstjänst, säger Christer Berg.
Han säger också att de inte vet inte om branden har börjat i eller utanför huset.
Lars Anderman, räddningschef i Norrtälje, sade tidigare att det automatiska brandlarmet utlöstes klockan 00.12.
– En minut senare ringer allmänheten och rapporterar att man ser att det brinner i byggnaden. Så det är ett mycket snabbt brandförlopp, säger Lars Anderman, räddningschef i Norrtälje.
Svårt att veta när det är släckt
Eftersläckningsarbetet vid HVB-hemmet i Norrtälje pågick fortfarande under eftermiddagen, och möjligheten att göra en teknisk undersökning av platsen dröjer därför.
– Det är mycket brandrester som ligger och glöder och pyr, och det kommer det att göra hela natten troligtvis, säger Christer Berg, ställföreträdande räddningschef.
Enligt Berg är det svårt att bedöma när branden kommer att kunna vara helt släckt.
Drunkningslarm hindrade snabb insats
Brandmän från Norrtälje hade före branden fått larm om ett drunkningstillbud en och en halv mil norr om Norrtälje och kunde inte avbryta den insatsen, skriver Norrtälje kommun på sin hemsida.
”I stället larmades en styrka från Rimbo samt att yttre befälet från Norrtälje åkte fram själv”, skriver kommunen.
Anderman beklagar att det, på grund av larmet om drunkningstillbudet, tog ungefär 15 minuter innan en hel enhet från brandkåren i Rimbo var på plats.
– Under de första minuterna agerade befälet som fanns kvar på stationen helt själv, med bistånd från allmänheten, polisen och sjukvården.
Flera vittnen säger dock till ABC att det dröjde så mycket som 40 minuter innan räddningstjänsten var på plats.
På presskonferensen ställdes frågan om utgången hade kunnat bli annorlunda om räddningstjänsten varit snabbare på plats.
– Det är jättesvårt att spekulera i. Branden var så kraftig redan efter två minuter att det inte gick att ta sig upp i trapphuset, säger Christer Berg.
Brann ner till grunden
Rökdykare som försökte ta sig in i det häftigt brinnande huset tvingades vända. Under natten brann huset ner till grunden trots brandmännens försök att rädda det. En teknisk undersökning kan göras först när spillrorna svalnat.
– Vi tror att det kommer att dröja en bra bit in på dagen innan vi möjligtvis kan hitta några kvarlevor och det tar ännu längre tid innan vi kan fastställa var och vad som började brinna. Men det är ett ovanligt kraftigt och snabbt brandförlopp, säger Lars Andersman.
På frågan om det talar för att branden är anlagd svarar han:
– Om det hade varit en spisbrand så hade vi haft flera minuter emellan automatlarmet och det att några lågor slog ut. Här har vi en minut. Det är anmärkningsvärt snabbt.
Tio har lämnat sjukhuset
Huset inrymmer ett hem för vård eller boende (HVB-hem). Hemmet hade plats för 14 boende. Nio personer bodde i den brandhärjade byggnaden. Totalt fördes elva personer till sjukhus. En är kvar på sjukhuset.
– De boende tog sig till Norrtälje sjukhus när vi utrymde. Men de har lämnat sjukhuset redan. Jag ser inte dem som skadade.
Samtliga har nu kunnat återvända till ett annex till det hus som brunnit.
– Eftersom vi pratar om människor med vårdbehov tror jag att det är bra att de har kunnat återvända. Jag tror att de är chockade, säger Lars Anderman. Huset byggdes 1918 och var i tre våningsplan och källare.
HVB-hem
- Det nedbrunna behandlingshemmet är ett så kallat HVB-hem.
- Står för ”hem för vård eller boende”.
- Kan rikta sig mot barn, ungdomar, vuxna eller familjer som får vård eller behandling samtidigt som de bor på hemmet. Skäl till detta kan vara problem hemma, kriminalitet eller missbruk.
- I Sverige finns över 400 HVB-hem som drivs av privata vårdgivare, kommuner eller landsting.
- Privata vårdgivare måste ha tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att bedriva verksamheten.
- IVO sköter också tillsynen av HVB-hemmen.
Källa: Statens institutionsstyrelse, IVO