Stympade underliv återställs

Uppdaterad
Publicerad

38.000 kvinnor och flickor beräknas vara könsstympade i Sverige enligt Socialsstyrelsen. Många har svåra besvär  och smärtor efter ingreppet hela livet, men på Karolinska sjukhuset i Solna har man nu för första gången i Sverige provat en ny metod för att återställa kvinnors underliv.

Kvinnlig könsstympning innebär att man skär bort delar av en flickas yttre könsorgan, ibland skär man bort i princip allt, och görs framför allt i vissa afrikanska länder. Ett mycket smärtsamt ingrepp som ofta leder till besvär och lidande resten av livet. Men på Karolinska sjukhuset i Solna, på avdelningen för Rekonstruktiv plastikkirurgi, har man nu för första gången i Sverige återskapat en kvinnas underliv.

– Det är en klitorisrekonstruktion, säger Hannes Sigurjónsson, ST-läkare på Karolinska sjukhuset i Solna. Det ger en funktionell och estetisk förbättring, smärtillståndet minskar och även det psykiska lidandet.

Även om man skär av klitoris vid könsstympning så finns alltid en del kvar inne i kroppen, det är den delen som används vid en rekonstruktion. Kvinnorna som genomgår den rekonstruktiva operationen får mindre smärtor i underlivet och bättre känsel i klitoris.

Fransk metod

Metoden utvecklades i Frankrike, där har man redan gjort över 5.000 operationer, och intresset är nu stort för operationen på Karolinska. I Sverige är all form av kvinnlig könsstympning förbjuden sedan 1982, men här finns många kvinnor som tvingats genomlida ingreppet innan de kom hit.

Khadra Seerar är en av dem, hon är född i Somalia och stympades när hon var sju år. Hon föreläser om kvinnlig könsstympning, och även om hon själv inte har besvär idag av det hon var med om, så ser hon mycket positivt på Karolinskas nya operationsmöjligheter. Så här säger hon till Radio Sweden på Sveriges Radio:

– När vi sitter och pratar om det, jag och mina väninnnor, så är alla positiva till det och jag känner jättemånga som är redo att få träffa den här läkaren och göra undersökningarna och se hur stor chansen är att de också kan få operationen.

För kirurgen är operationen förhållandevis okomplicerad, så frågan är varför man inte gjort det här tidigare.

– Könsstympning är något man inte pratar så mycket om, det är tabu att prata om. Det är inte så många som engagerar sig i det. Det är en av de saker vi vill lyfta, jag och mina kollegor, att bryta tystnaden, säger Hannes Sigurjónsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.