– Det har blivit lugnare i centrum, runt omkring vet jag inte, säger Jamal Daghigh, som bor i Rinkeby.
Och även om Erik Slottner (KD), äldre – och trygghetsborgarråd, är glad och nöjd över att polisen nu gett kommunen rätt att fortsätta använda ordningsvakter i tre år till, så tror han inte att det bara är tack vare ordningsvakter som trygghetsundersökningar nu visar att boende uppfattar Järva som tryggare. Utan han menar att det är det förebyggande arbetet, kameror och andra åtgärder som också påverkar tryggheten tillsammans med en ökad närvaro av både polis och ordningvakter.
– Vi behöver både förebyggande och reaktiva insatser för vi måste reagera när människor begår kriminella handlingar och stör ordningen, säger Erik Slottner.
80 miljoner på ordningsvakter
Totalt lägger Stockholms stad 80 miljoner kronor per år på ordningsvakter som har rätt att verka på ungefär 30 olika platser i staden, och idag har alla stadsdelar utom en tillstånd för ordningsvakter.
– Det är uppenbart att Järva behöver ordningsvakter för det finns en trygghetsproblematik här och då kan ordningsvakter vara en del i att skapa ökad trygghet, säger Erik Slottner.