Under januari 2022 kom 993 ansökningarna in till Hemvärnet i landet – en ökning med 156 procent jämfört med samma period ifjol. Förklaringen tros vara det säkerhetspolitiska läget i världen och att Hemvärnet synts mycket i media.
– Många har gjort värnplikten och nu känner de att de vill dra sitt strå till stacken. Pandemin har säkert bidragit också. Många har suttit hemma och känner att de vill ut i skogen och träffa folk igen, säger major Björn Svensson.
Hemvärnet tar över viktiga uppgifter från armén
Hemvärnet har förändrats de senaste åren och tagit över en stor del av ansvaret med att skydda och bevaka viktiga objekt från armén. Kombinationen av en moderniserad organisation och ny utrustning kan enligt Björn Svensson ha lockat yngre medlemmar.
– Förr handlade det mycket om att umgås i skogen. Nu är Hemvärnet en viktig del av Totalförsvaret och vi har en hel del modern teknik på väg in, både vapensystem, sensorer och fordon, säger Björn Svensson.
Fakta Hemvärnet
• Majoriteten av de som hört av sig till Försvarsmakten är män 25-60 år
• Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga. Istället för anställning tecknas ett avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning
• De allra flesta har genomfört värnplikt eller militär grundutbildning men en stor andel är specialister som sjukvårdare, mc-ordonnanser och hundförare, utan tidigare militär erfarenhet
• Alla som söker en befattning i hemvärnet genomgår en säkerhetskontroll
• Tidigare saknade 75% militär utbildning – nu har 75% militär bakgrund
Källa: Försvarsmakten