Kvinnan står fast vid att våldtäkten har inträffat i ett trapphus, men hon skulle inte klara av ytterligare en friande dom i ärendet, uppger målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz. Foto: Ur polisens förundersökning/Jeppe Gustafsson /TT

Överklagan i Fittjafallet dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det omtalade fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm kommer inte att få någon prövning i hovrätten. Kvinnan i fallet drar tillbaka sin överklagan, då ännu en process skulle vara för tuff för henne.

”Hon klarar inte det i dag. Att än en gång få höra att hon inte är trovärdig, att än en gång bli ifrågasatt är väldigt tufft”, skriver kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till TT om beslutet.

I december förra året friades fem män för inblandning i den omtalade våldtäkten, som kvinnan hävdat ägt rum i ett trapphus i Fittja. Bevisningen räckte inte till för fällande dom, konstaterade rätten, som samtidigt riktade skarp kritik mot den polisutredning som gjorts i fallet.

Gruppvåldtäkt i Fittja

”Frivilligt”

Tre av männen hade åtalats för grov våldtäkt och två för medhjälp till detsamma. De tre förstnämnda har erkänt att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.

Både kvinnan och åklagaren i fallet överklagade först domen. Men i slutet av maj drog åklagaren i fallet tillbaka sin överklagan. Kvinnan beslutade ändå att själv driva fallet vidare, och hovrättsförhandlingen var planerad att inledas i början av november.

”Att få upprättelse och att bli bedömd som trovärdig av rättsväsendet har varit väldigt oerhört viktigt för målsäganden för att kunna gå vidare i livet och bearbeta det svåra trauma som hon har efter händelsen” skriver Massi Fritz.

Står fast

Men hon känner att hon inte skulle klara av ytterligare en frikännande dom i ärendet, enligt advokaten. Därför dras överklagan tillbaka – även om kvinnan fortfarande står fast vid att hon blev utsatt för våldtäkten.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och det har bland annat hållits manifestationer till stöd för kvinnan. Hon vill tacka alla dem som gett henne stöd, skriver Massi Fritz.

”Den kärlek som svenska folket har visat henne betyder mycket och den kommer hon vara evigt tacksam för”.

Fittjafallet

I augusti 2016 befann sig en kvinna i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm för att köpa narkotika till en vän. Hon följde där med en man till ett trapphus i närheten av Fittja centrum. Där säger hon sig ha våldtagits av flera män samt blivit misshandlad under flera timmars tid.

I november året efter åtalades fem män, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. De tre förstnämnda erkände att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.

I december friades samtliga män av Södertörns tingsrätt, då bevisningen inte räckte till för en fällande dom. Samtidigt riktade rätten skarp kritik mot polisutredningen, bland annat då kvinnans utpekanden av gärningsmän inte säkrats och hennes första uppgifter om var brottsplatsen var belägen inte kontrollerades. Först cirka tio månader senare, när de misstänkta i polisförhör berättar om en annan plats, gjordes en brottsplatsundersökning där.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och upprördhet, och det har hållits flera manifestationer till stöd för kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet