Måltavlorna har varit äldre ensamhushåll och de misstänkta har systematiskt kartlagt lämpliga brottsoffer. De åtalade har alla haft olika ansvarsområden i bedrägeriverksamheten.
– Åtalet visar att gärningspersonerna har följt en genomtänkt brottsplan, där stor omsorg har lagts vid att verksamheten ska bedrivas effektivt och vara svårupptäckt, säger åklagare Marie Rodhe.
Så upptäcktes bedragarligan
De elva åtalade är mellan 17 och 36 år och två av dem misstänks ringt upp brottsofferna. De männen är de enda som sitter frihetsberövade. Åtalet omfattar 25 grova bedrägerier, sex inbrottsstölder och tio försök till grova bedrägerier.
Polisen kom härvan på spåren när de upptäckte ett stort antal fall med liknande tillvägagångssätt.
– Bedragarna hävdade att det gjorts felaktiga inköp hos elektronikkedjor. Brottsoffren uppmanades sedan att uppge koden ”Anders Jönsson” i kontakt med den påstådda säkerhetspersonalen som kom på hembesök, säger utredningsledaren Manuel Ferrer vid polisen i region Stockholm.
Bankkort, smycken och vigselringar
Totalt är det 35 målsägande, från Bandhagen, Danderyd, Ekerö, Enskede, Farsta, Kista, Liljeholmen, Nacka, Solna, Upplands Väsby och Årsta som blivit bedragna eller där försök gjorts att bedra dem.
Den som har förlorat mest är en kvinna som förlorade 90 000 kronor efter att ha lämnat sitt bankkort till brottslingarna. Guldsmycken och vigselringar har också stulits från en del av offren.
Straffet för grovt bedrägeri är fängelse i lägst sex månader och högst sex år. De två häktade personernas advokater ville inte prata med SVT i samband med första rättegångsdagen under fredagen.
Alla åtalade förnekar brott.
Polisens tips – så skyddar du dig mot bedrägerier
Lägg på luren. En bedragare som ringer kan till exempel säga att den är en släkting eller från banken. Om du är osäker på vem som ringer ska du avsluta samtalet.
Logga inte in. Logga aldrig in med bank-id om någon ringer upp och ber dig. Lämna inte heller ut koder från bankdosa eller till betalkort.
Lita inte på den som ringer. Personen som ringer kan säga att du håller på att förlora pengar, eller att en släkting råkat illa ut. Lita inte på den som ringer även om den har information om dig.
Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.
Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
Kontakta polisen. Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.