En delad bild som visar två scener från en övervakningskamera. Den vänstra sektionen visar en person som går in genom en dörr, klädd i en svart jacka och grå byxor. I den högra sektionen står samma person i närheten av en butiksdisk i en butik i Hökarängen, samtidigt som de håller i en föremål. I bakgrunden syns fler personer som rör sig i en butiksmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur överfallet i Hökarängen gick till och hör larmsamtalet från en av grannarna som såg det hända: ”Vilken sjuk jävel”. Foto: Polisens förundersökning

”Perrongmördaren” får tio års fängelse för överfall i Hökarängen

Uppdaterad
Publicerad

I maj blev en kvinna överfallen i Hökarängen, i södra Stockholm. Mordförsöket avbröts och boende i området kunde hålla kvar gärningsmannen tills polisen kom. Det visar sig senare att han är samma man som dömdes för ett uppmärksammat mord på en kvinna i Umeå 2013. Nu döms han till tio års fängelse.

Den 32-åriga mannen dömdes 2013 till 14 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en kvinna på en tågperrong i Umeå. Han blev villkorligt frigiven efter nio år, varpå han flyttade till Stockholm.

I maj i år attackerade han en kvinna på nytt, denna gång i Hökarängen. Mannen avbryter sitt överfall när närboende uppmärksammar vad som händer. Han hade då försökt strypa ihjäl kvinnan men orsakade även skador på hennes armar och ben.

Tingsrätten går på åklagarens linje och menar att det bara var tack vare allmänheten som kvinnan inte dog, och dömer honom till tio års fängelse för mordförsök.

– Tingsrätten har kommit fram till att det är visat att den åtalade mannen har tagit ett strypgrepp om målsägandens hals, att han har tryckt ner henne till marken och hållit fast henne där, att målsäganden fått svårt att andas och att gärningsmannen släppte greppet först när andra personer ingrep, säger rådmannen Helen Ziobro.

Åklagaren Markus Hankkio säger att han är nöjd med domen, även om han yrkat på 14 års fängelse.

– Jag vill framhålla allmänhetens föredömliga ingripande och gott polisarbete som gjorde att den här mannen greps, säger han.

Återvände till brottsplatsen

Överfallet i Hökarängen har likheter med mordet i Umeå. I båda fallen har hans brottsoffer varit kvinnor han inte känner eller har någon relation till.

Efter mordet i Umeå 2013 lämnade han brottsplatsen, men återvände senare. Då fångades han på bild genom en övervakningskamera på en ambulans, vilket ledde till att han senare kunde gripas. Han var bosatt ett par hundra meter från brottsplatsen.

Även denna gång i Hökarängen bodde mannen i närheten, och efter överfallet återvände han till brottsplatsen. Denna gång kunde närboende, som samlats efter kvinnans rop på hjälp, hålla kvar honom till polisen kom.

I båda fallen har mannen sagt att han inte minns något från händelserna.

Den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts visar att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet.

Övervakning avslutades i förtid

32-åringen frigavs 2022 efter att han avtjänat 9 år av sitt 14 år långa fängelsestraff. Ett år efter frigivningen avslutade Kriminalvården övervakning av mannen då de bedömde att ”risken för återfall var låg”. Bara en månad senare överföll han kvinnan i Hökarängen.

En man döms för mordet på en kvinna på centralstationen i Umeå.  Han fångas på ambulansens övervakningskamera. Här går han över vägen mot sin bostad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Perrongmordet i Umeå Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.