Svante Norgren, temachef på Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Planerade barnoperationer på Karolinska ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset kommer nu bara göra barnoperationer som är akuta eller inte kan vänta. Ett stort antal ur personalen är redan utlånade till covid-vården för vuxna och nu måste de låna ut ännu fler, säger Svante Norgren, temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska.

Cirka 800 vuxna vårdas på sjukhus för covid-19 i länet. Det innebär en enorm belastning på sjukvården och personal räcker inte till, därför flyttar man nu runt på bland annat personal från barnsjukhuset. Totalt handlar det om 110 anställda som kommer att ha flyttats till vuxenvården från Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Vi har hjälpt vuxenvården med ett 90-tal anställda redan och de utlånade skulle komma tillbaka till jul, men istället blir de kvar där över helgerna, säger Svante Norgren, temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska. Han fortsätter:

– Vi bidrar dessutom nu med ytterligare 20 personer. Det gör att vi drar ner operationer till samma nivå som vi brukar under julhelger och sommar.

75 operationer ställs in

Det innebär att man bara utför barnoperationer som är akuta eller på annat vis inte kan vänta, något som Dagens Nyheter rapporterade först. Totalt fram till trettonhelgen är det cirka 75 operationer som ställs in tills vidare.

– Vi drar ner dels för att kunna låna ut anestesipersonal och för att dra ner på antal vårdplatser, för då behövs det mindre personal, säger Svante Norgren.

Svante Norgren säger att det är självklart att barnsjukvården ställer upp för vuxenvården eftersom det handlar om medicinsk prioritering, men att det innebär en väldig belastning på medarbetarna.

– Det är väldigt dramatiskt, vi hade räknat med att få tillbaka de utlånade medarbetarna 21 december. Istället ska vi bidra med 20 till.

Omplaceringen gäller åtminstone över jul- och nyårshelgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.