Foto: SVT

Pojke med biverkningar av adhd-medicin fick inte hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I sex månader fick 13-årige Sebastian vänta på att få träffa en läkare på BUP – trots att han led av biverkningar av sin adhd-medicin.

– Jag hade ju märkt ett tag att han inte åt och att han inte hade någon aptit. Han hade klagat länge på att han mår illa, berättar mamma Åsa Lundgren för SVT.

– Men sedan kom han till mig och sa ”mamma jag vill inte ha ont i magen, jag vill inte må illa varje dag. Jag vill inte äta de här medicinerna något mer.” Då kontaktade jag BUP för att få till en läkarträff för jag trodde, att man bara inte får sluta sådär, utan att det här måste övervakas av en läkare. Men jag fick inget gehör.

Sebastian, som fick en adhd-diagnos när han var sex år, slutade med medicinen för att han så gärna ville må bättre. Men då kom de andra problemen tillbaka.

– Fysiskt sett mådde han mycket bättre. Han fick tillbaka aptiten och livsglädjen. Men adhd-symptomen blev mycket värre och skolgången fungerade överhuvudtaget inte, säger mamma Åsa.

Provat många mediciner

SVT har läst Sebastians journaler där hans svåra biverkningar av medicinerna finns nedskrivna. Vi ser också att det stämmer att han fått vänta flera månader på läkare. Istället är det en sjuksköterska som varit familjens kontakt var tredje månad.

– Han har provat nästan alla som finns inom adhd-spektrat. Han har provat Concerta, han har provat Strattera, han har provat Medikinet, han har provat Elvanse. Och nu är han inne på den allra sista varianten som finns.

Har ni fått något erbjudande om någon alternativ behandling förutom just medicinerna?

– Ingen alls. Ingen information, inget erbjudande överhuvudtaget.

Känner sig förtvivlad som mamma

Sebastian har nu fått veta att hans adhd-utredning ska kompletteras. Det har man bestämt efter att den sista medicinen han provat fick honom att somna i skolan.

– De skriver ut mediciner och hoppas sedan på att det ska vara ur världen, säger Åsa Lundgren.

Hon beskriver kontakterna med BUP som en desperat kamp från hennes sida för att få hjälp.

– Det som gör mig förtvivlad är att BUP tillåts haverera så pass mycket att mina barn fått vänta så otroligt länge på att få hjälp, eller inte fått hjälp överhuvudtaget, säger hon.

Sebastians journaler från BUP i Sollentuna visar att han fick vänta på en läkartid i sex månader. Det beklagas av verksamhetschefen för BUP i Stockholm, Göran Rydén. Men han förnekar att resursbrist skulle kunna ligga bakom att man skriver ut medicin som enda hjälp.

– Nej inte just när det gäller det här.

Medicin ska inte ges istället för andra insatser

Hos både Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och i FASS, poängteras att läkemedelsbehandling mot adhd-symptom kan ges men att det i så fall ska vara som del i paket av andra vård- och stödinsatser.

Angående läkemedlet Concerta, kan man i FASS läsa att det ska provas först efter att annan behandling testats.

Men hur kan det då komma sig att man går emot de riktlinjer som finns och erbjuder medicin som enda behandling?

– Läkemedel har fått en ganska stor plats, eftersom det visat sig att effektstorleken på läkemedel är väldigt hög.

Jag har ju träffat en pojke som har biverkningar på alla mediciner han provat?

– Det gäller ett exempel på en situation som låter som att den blivit olycklig naturligtvis, men om vi ser på totalen – så är det ändå goda effekter på läkemedelsbehandling.

Men ska ni ändå inte följa de riktlinjer som finns?

– Jo, det är klart vi ska göra.

På BUP i Sollentuna, som är den mottagning Åsa Lundgren haft kontakt med för sina söners räkning, säger en ny enhetschef på plats, att man nu, sedan en tid tillbaka är snabbare på att ge hjälp, och att man klarar vårdgarantins tidsgränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.