Anders Göranzon leder polisens grupp inom operation Fenix. Foto: TT/SVT

Polisen: ”Man kan flytta – men det kanske inte är rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mellan 500 och 800 multikriminella i Järvaområdet idag, enligt polisen. Trots polisens Operation Fenix, som arbetar mot grovt kriminella, har droghandeln ökat i området.

– Vi måste bevisa att de här människorna har begått kriminella handlingar, säger Anders Göranzon som leder polisens Fenix-grupp.

Knarklangarna på polisens filmer, som SVT tagit del av, har alla gripits och ställts inför rätta. De sju männen, mellan 16 och 28 år gamla, var del av den öppna droghandeln på Järvafältet. De dömdes till sammanlagt 13 års fängelse.

LÄS MER: Här säljer de knark öppet på gator och torg

Men trots den lyckade insatsen i Husby av polisens Fenix-grupp, för ett par år sedan, pågår den öppna droghandeln för fullt här igen.

”Engagera politiskt”

Anders Göranzon, som leder polisens Fenix-grupp menar att det behövs några år till för att mer permanent stoppa den ökande kriminaliteten i Järva. Men till dess kan de boende också förändra sin situation.

– Man kan flytta, säger han, men lägger sedan till:

– Det kanske inte är rätt att göra. Man kan börja engagera sig politiskt för att påverka saker själv. Men du har flera stycken val. Det blir nästan pest eller kolera på många sätt, säger Anders Göranzon.

Cirka 800 multikriminella

Polisen uppskattar att det finns mellan 500 till 800 multikriminella personer i Järvaområdet idag. Och stadsdelsförvaltningen jobbar med att försöka få dem att byta bana.

Foto: Polisen

– När de befinner sig i droghandeln då är det väldigt svårt att påverka. Men vi kan jobba med dem när de är motiverade att sluta med försäljningen och sluta att vara kriminella. Då kan vi hjälpa dem på rätt väg, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg på förvaltningen i Rinkeby-Kista.

Foto: TT/SVT

”Ta sitt eget ansvar”

Även kommunen som samarbetar med polisen anser att den enskilde individen måste ta sitt eget ansvar.

– När man befinner sig i sitt område där man vet att ens syskon växer upp måste man ta ställning, samhället kan inte ta hela ansvaret. Det ligger även på den som förstör för andra, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg, Rinkeby-Kista.

Polisen tror på en ljusning

– Vad vi gör här i Järva är att först försöka identifiera gärningsmännen. Sen måste vi bevisa att de här människorna har begått kriminella handlingar, säger Anders Göranzon, vid polisens Fenix-grupp.

– Jag tycker att vi kämpar på, vi ändrar metodik, vi försöker vara så effektiva så möjligt, vi försöker använda resursen så rätt så möjligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.