I helgen har flera äldre blivit bestulna i sina hem. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Polisen varnar för åldringsbrott i juletid

Uppdaterad
Publicerad

Släpp inte in obekanta i bostaden och dubbelkolla gärna en extra gång vem det är som hör av sig. Det är några av polisens tips för att skydda sig mot åldringsbrott i hemmet.

– De som lurar äldre är otroligt uppfinningsrika, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen.

I helgen har flera åldringsbrott inträffat i Stockholm. Under lördagen blev en äldre person lurad på smycken i sitt hem efter att en person påstått sig vara dennes släkting och sagt att en vän skulle komma förbi och hämta smycken. Senare visade det sig att det inte var släktingen som tagit kontakt utan någon annan.

Samma dag kontaktade två personer en boende i Vasastan och påstod att de skulle kontrollera lampor i personens bostad. När de lämnade bostaden hade värdesaker försvunnit.

Olika tillvägagångssätt

Okända personer som vill ta sig in i bostaden för att byta lampor, brandlarm, sälja dammsugare. Tillvägagångssätten för att ta sig in i hemmet är många.

– Tyvärr är den här typen av brott ganska vanliga och så fort vi varnar för ett tillvägagångsätt så hittar bedragarna på ett nytt, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen.

– De som lurar äldre är otroligt uppfinningsrika och särskilt i juletid kan det kanske kännas logiskt att barnbarnen vill komma och lämna en julklapp, fortsätter hon.

Var uppmärksam

Generellt sett är det äldre personer som utsätts för den här typen av brott i sitt hem. Carina Skagerlind uppmanar äldre att vara på sin vakt och inte släppa in okända personer i hemmet.

– Det är också viktigt att vi som har äldre anhöriga pratar med dem om det här och uppmanar dem att hellre ringa och dubbelkolla en extra gång om det verkligen är en bekant till en släkting som ska komma förbi.

Hur agerar ni mot den här typen av bedragare?

– Den här typen av brott, som begås mot människor i en speciellt utsatt situation är vi väldigt uppmärksamma på, och vi har gripit ett antal åldringsrånare, säger Carina Skagerlind. Om man misstänker att man håller på att bli lurad ska man kontakta polisen direkt.

Så skyddar du dig mot åldringsbrott i hemmet

  • Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.
  • Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.
  • Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
  • Släpp inte in folk du inte känner.
  • Lämna inte ut bankkort eller koder

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.