Svensk polis har sammanställt en lista med en rad olika lagförslag som de tycker är angelägna för att minska den grova brottsligheten.
Polisen vill bland annat se över teleoperatörernas uppgiftslämnande till polisen och möjligheten att kriminalisera medlemskap i ett gäng.
Det finns även andra exempel som polisen tittat på där straffet skulle bli hårdare om man gör en kriminell handling för ett gängs räkning. Polisen har bland annat tittat på exempel på lagar som finns i Tyskland och Danmark.
– Jag tycker man ska ta hem de här förslagen till Sverige, analysera dem och sedan avgöra vad som är rimligt utifrån ett svenskt perspektiv, säger Ulf Johansson, regionpolismästare i Stockholm.
– Det krävs ordentliga utredningar – vad ger de här förslagen för effekter? Risken är att vi hittar åtgärder som verkar kraftfulla, men som inte ger så stora resultat, säger han.
Slopa straffrabatten
Bland polisens förslag finns också att ta bort strafflindringen för unga. Framför allt är det unga i åldern 15-17, men även de mellan 18-20, som får en slags straffrabatt när det kommer till hur långa straff och vilken påföljd som de döms till.
– Vi tycker att det är viktigt att utreda om det läge att ta bort den eller inte. Det är en viktig fråga att gå till botten med, säger Ulf Johansson.
Flera riksdagspartier, bland annat S, M och SD, har tidigare öppnat för att avskaffa straffrabatten och under fredagen presenteras en statlig utredning som sett över hur det skulle kunna gå till.
Kräver resurser
Skjutningarna kräver stora resurser – av Stockholmsregionens 5000 poliser arbetar uppskattningsvis minst 1000 poliser på något sätt med den grova brottsligheten, enligt Ulf Johansson.
– Skjutningarna kräver väldigt stora resurser, speciellt när de är så många till antalet. Det tar väldigt mycket kraft och personal: utredare, spanare, underrättelsepersonal, säger han.
Tror du att det överhuvudtaget är möjligt att få slut på skjutningarna?
– Det tror jag definitivt. Men det kommer ta tid och det kommer att kräva hela samhällets resurser. Vi kan se goda exempel från exempelvis Södertälje där vi haft mycket grov brottslighet, men där man kan se att om vi jobbar hårt tillsammans över tid så det resultat, säger Ulf Johansson.