Stadens regler gör att redan den första ansökan om att ombilda i Skärholmen kan få ett nej. ”Orättvist”, tycker Maria Milosz. Foto: SVT

Populärt att ombilda i Skärholmen – men många kan stoppas

Publicerad

Vid årsskiftet gick anmälningstiden ut för de omdiskuterade ombildningarna i Stockholms ytterstad. Störst har intresset varit i Skärholmen, men stadens regler gör att de flesta av ansökningarna i stadsdelen ser ut att nekas.

– Det skulle vara orättvist, säger Maria Milosz som länge har velat ombilda sin hyresrätt.

Nio föreningar med totalt 839 lägenheter i Skärholmen har nappat på erbjudandet att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Men många av anmälningarna har skickats in förgäves.

Minst 60 procent hyresrätter

Stockholms stads villkor är att minst 60 procent av bostäderna i de berörda stadsdelarna ska förbli hyresrätter. Det betyder att totalt 240 lägenheter får ombildas i Skärholmen, enligt de senaste siffrorna över antalet hyresrätter.

Maria Milosz förening var först ut i Skärholmen med sin intresseanmälan, men eftersom fastigheten innehåller 293 lägenheter tycks bostadsrätterna bli för många.

– Efter alla dessa år som vi har kämpat för att ombilda våra lägenheter hoppas jag ändå att det går igenom den här gången.

Enligt bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) kommer staden inte att tumma på 60 procentsspärren.

– I ett sådant läge går man vidare till nästa förening som är mindre. Så min bedömning är att vi kommer att kunna gå vidare med de här ansökningarna i Skärholmen på ett eller annat vis.

Reglerna kan helt stoppa ombildningar i Sätra

I grannstadsdelen Sätra är det bara 35 lägenheter som får ombildas innan man når spärren. Där kan ombildningarna komma att stoppas helt eftersom alla de anmälda fastigheterna är för stora.

Siffrorna kommer från Stockholms Stadshus AB och bygger på statistik från årsskiftet 2017-2018, så antalet hyresrätter kan ha förändrats sedan dess. I februari har staden färsk statistik att utgå ifrån. Då ska man fatta beslut om vilka ombildningar som tillåts.

Kartan visar de senaste sammanställningarna från de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem. Foto: SVT

Så många har anmält att de vill ombilda

Bagarmossen: 2 föreningar med 124 lägenheter

Fagersjö: 4 föreningar med 209 lägenheter

Grimsta: 5 föreningar med 846 lägenheter

Hässelby gård: 2 föreningar med 266 lägenheter

Hökarängen: 0

Husby: 0

Rinkeby: 0

Rågsved: 5 föreningar med 306 lägenheter

Skärholmen: 9 föreningar med 839 lägenheter

Sätra: 4 föreningar med 631 lägenheter

Västertorp: 5 föreningar med 279 lägenheter

Källor: Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder (siffrorna är från bostadsbolagens senaste sammanställningar och fler kan tillkomma.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.