Niondeklassaren Alex Saiah går på Hjulstaskolan i nordvästra Stockholm. Han har i två år kämpat med att hinna ikapp i de ämnen som varit svåra i skolan. Han har fått hjälp genom Stiftelsen Läxhjälpen på skolan.
– Jag har höjt upp mina betyg och det gick bra på nationella proven nyligen. Det känns skönt, säger Alex Saiah.
”En annan självbild”
Av de elever som fick hjälp av Stiftelsen Läxhjälpen var det 87 procent som blev behöriga till gymnasiet förra läsåret. Nyckeln är mindre klasser och bättre självförtroende, menar stiftelsens äxhjälpare.
– Jag tror att många är vana vid att det går dåligt och de har accepterat det. Det är deras bild av sig själva. Här får de en annan bild av sig själva eftersom någon ser och lyfter varje gång de lyckas. Plötsligt blir de någon som kan lära sig och ta igen ett helt kapitel på två pass, säger läxhjälparen Masa Nikolic.
– När jag inte hade detta stödet ville man bara ge upp. Men nu vill man bara fortsätta hela tiden för att nå sina mål, säger Alex Saiah.
Dubbel så stor pott
Regeringen ger statsbidrag till huvudmän, dvs skolor, samt ideella föreningar som har läxhjälp utanför ordinarie skoltid. Från den femte april har regeringen beslutat att potten för läxhjälpen till ideella föreningar nu ska höjas från fyra till åtta miljoner kronor per år.
Tidigare kunde skolor också bara få statsbidrag när deras egna lärare stod för läxhjälpen, men nu kan skolorna ta hjälp av ideella föreningar men ändå få bidrag.
Stiftelsen Läxhjälpen däremot är en icke-vinstdrivande stiftelse som finansieras av näringslivet och ger gratis läxhjälp på skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Stiftelsen Läxhjälpen är ett exempel på en aktör som inte får ta del av statsbidraget, då bidraget inte inkluderar stiftelser.
Läxhjälp
Huvudmän, dvs skolor, kan söka statsbidrag när de erbjuder sina elever läxhjälp utanför ordinarie skoltid. De kan nu också få bidrag för läxhjälp som arrangeras i samarbete med ideella föreningar.
Ideella föreningar som arbetar med läxhjälp eller annat skolarbete kan söka särskilt öronmärkta medel. Den potten höjs nu från fyra till åtta miljoner kronor.
Källa: Regeringen.se