Det var i helgen som det uppstod en konflikt mellan Rädda Barnen och ansvariga vid stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista om den kommunala ungdomsgården i Rinkeby.
Anledningen var att barnrättsorganisationen för två veckor sen polisanmält den kommunala verksamheten vid Ungdomens hus eftersom filmer från boxningsträningen visat att ungdomarna inte burit skydd under de organiserade matcherna.
Men polisanmälan meddelades aldrig till kommunen, samtidigt som man kritiserade kommunen för att inte ha ingripit i tid.
– Oron har funnits sedan länge och i våras kom rykten men det är först nu som vi fått bevis för att ungdomsgården arrangerat slagsmål, berättar Jonas Nyström, chef för region öst vid Rädda Barnen.
Men är det inte just det boxningsmatcher går ut på?
– Jo, boxning och boxningsträning men det här är något helt annat, konstaterar Jonas Nyström och berättar om vittnesuppgifter som beskriver hur ungdomar hetsas att slåss utan vare sig tand- eller huvudskydd.
Normaliserar våld
Rädda barnen menar att ungdomarna utsatts för allvarlig fara och att boxningsmatcherna normailserar våld. Rädda Barnen jämför boxningen med gladiatorspel.
– Det här är gladiatorspel mellan barn som sanktionerats av ledarna. Vittnen beskriver hur ungdomar uppmanats att lösa konflikter i boxningsringen, berättar Jonas Nyström.
Kommunen själv har inlett en egen utredning och tills vidare stoppat träningen. Ytterst ansvarig för verksamheten är stadsdelsdirektör Patrik Derk som säger att han inte fått någon information om de organiserade slagsmålen.
– De enda signaler jag har fått om Ungdomens Hus har handlat om oro för ledarskapet och våld i allmänhet, säger Patrik Derk
Borde inte du känt till att boxningen urartat?
– Nej, det här var nytt för mig, jag har till och med frågat närpolisen om ryktena och inte heller de kände till de organiserade matcherna, berättar Patrik Derk.
Okänt fram till nu
Rädda Barnen hänvisade först till möten och anteckningar som visar att de redan i våras informerat stadsdelens ansvariga om problemen kring boxningen men tar nu tillbaka det och förtydligar att det handlat om problem kring ungdomsgården i allmänhet.
– Patrik Derk har rätt i att vi aldrig larmat om just den här boxningen, det är först nu signalerna skärpts och vi har fått bevis, säger Jonas Nyström.
Film på boxningsmatcher
SVT Nyheter Stockholm har sett både den film som ligger till grund för Rädda Barnens polisanmälan och andra filmkklipp från ungdomsgårdens boxningsmatcher. På dem ser man hur två ungdomar slåss med boxningshandskar. Flera slag riktas mot huvudet. Det går inte att avgöra om ungdomarna är utrustade med tandskydd men ingen av dem bär huvudskydd. Ett 10-tal personer står runt boxningsringen och hejar på.