I början av året blossade en debatt upp om att ungdomsrånen blivit allt mer brutala och råa. Flera partier lanserade åtgärder och frågan togs bland annat upp i SVT:s Agenda.
Under onsdagen kunde SVT berätta att Brå nu sjösatt en kartläggning som ska försöka ge svar på många frågor som debatterades. Bland annat ska myndigheten undersöka hur vanligt det är med förnedringsinslag i rånen och om offer och gärningspersoner har svensk eller utländsk bakgrund.
”Hotar offret till tystnad”
Marcus Warneby jobbar som kriminalinspektör i Nacka där flera ungdomsrån skett de senaste åren. Han ser en helt annan trend:
– Vi har sett tendenser till att det finns en koppling mellan gärningsmännen och målsägaren, att man känner varann sedan innan. Det gör det ännu svårare för målsägaren att tala om för polisen att man har blivit rånad, säger han och fortsätter:
– De utnyttjar sin lokala anknytning för att hota offret till tystnad.
”Lite väl enkla poäng”
Han menar att bilden delas av många poliser som jobbar med ungdomsbrott runt om i Stockholm och han vänder sig mot mycket av det som vårens debatt tog upp.
– Jag tycker att man plockade lite väl enkla poäng på att alla rån skulle ha förnedringsinslag och att det skulle vara enkelt att utkristallisera vilken typ av bakgrund gärningsmännen hade, säger han.
Vilka är det som rånar?
– Det finns inget enkelt svar som gör att man kan peka på en viss målgrupp av människor eller viss bakgrund.
Hör Marcus Warneby berätta mer i videon