Polisen hittade vapnet i ett källarutrymme i det flerbostadshus som rapparen står skriven. På bilden syns hur vapnet låg i en svart påse med kolven synlig. Foto: Polisens förundersökning

Rappare döms till fängelse för grovt vapenbrott

Publicerad

En känd rappare dömdes på torsdagen till två års fängelse för grovt vapenbrott. Detta efter att en pistol hittats i ett källarförråd norr om Stockholm, på adressen han är skriven.

Det var i mars förra året som polisen fick tips om att ett misstänkt vapen i ett källarförråd på en adress norr om Stockholm. I en påse hittas en pistol av märket Glock, samt lös ammunition.

I samma hus stod rapparen, som har miljontals strömningar på Spotify, skriven. Polisen får misstankar att vapnet tillhör honom och griper honom senare på en frisörsalong i närheten.

Polisen har i utredningen identifierat rapparens DNA på pistolen. Tingsrätten anser bland annat att det i kombination med var vapnet hittades styrker att rapparen hanterat vapnet. Man har även hittat DNA från en annan person, som rapparen umgåtts frekvent med.

Tingsrätten anser att bevisningen är tillräcklig och dömer artisten till två års fängelse för grovt vapenbrott.

Nekar till brott

Rapparen själv menar att han inte ens känt till att vapnet funnits i källarförrådet. Hur hans DNA finns på vapnet vet han inte, och säger att han i sina musikvideos använder sig av replikor och inte skarpa vapen.

Hans försvarare har fört fram att då det finns fler DNA-spår på pistolen kan rapparens DNA hamnat där via någon av de andra personerna. Rätten anser dock inte att det finns några konkreta omständigheter som stödjer detta.

Polisen: Har kopplingar till kriminellt nätverk

Polisen har i rättegången även fört fram att rapparen är en ”förgrundsfigur” i ett kriminellt nätverk.

Även detta nekar rapparen till och menar att han känner väldigt många personer och därför kan vara bekant med någon som i sin tur ingår i nätverket i fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.