Forskning visar att resursstarka individer vistas allt mer i naturen medan resurssvaga grupper vistas allt mindre i naturen, säger Benjamin Billet, friluftsstrateg på Länstyrelsen. Foto: TT arkivbild

Digitalisering ska få ut folk i skogen

Publicerad

Nu ska Länsstyrelsen i Stockholm ta ett första steg till en gemensam och en regional friluftsstrategi för alla kommuner i länet.

– Ambitionen är att minska klyftorna, vem som helst ska ta sig ut i naturen, säger Benjamin Billet, friluftsstrateg på Länsstyrelsen.

Det är på uppdrag av regeringen som länsstyrelsen nu bjuder in bland andra friluftssamordnare, fritidssamordnare, naturvårdare, ekologer och chefer med ansvar för friluftsliv i Stockholms län.

– Vi vill samla in kunskap om vem och vilka som vistas i naturen och deras kunskap om allemansrätten och naturen. Ambitionen är att minska klyftorna. Forskning visar att resursstarka individer vistas allt mer i naturen medan resurssvaga grupper vistas allt mindre i naturen, säger Benjamin Billet, friluftsstrateg på Länstyrelsen.

Digitalisering ska göra det lättare

Målet är att naturen ska bli mer tillgänglig och fokus ligger på barn, unga och folkhälsan.

Foto: TT arkivbild

– Det är svårt för vissa grupper att hitta till naturen. Vi kommer att jobba mer med digitalisering för att det ska bli lättare att hitta information om naturen och leder. Vem som helst ska hitta till naturen, säger Benjamin Bitten.

”Viktigt att skapa engagemang”

År 2020 ska bli ett friluftsår, det har regeringen bestämt, och då ska den regionala friluftsstrategin presenteras.

Men Stockholms län står inför andra utmaningar än de län med mer glesbygd. Benjamin Bitten pekar på att här är exploateringstrycket större och att marken både är privat – och kommunägd. 

– Därför är det viktigt att vi skapar ett engagemang. Tanken är att kommunerna ska komma med inspel och vilka prioriteringar de har, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.