Marinbiolog: Vissa är giftiga, men inte alla. Foto: SVT

Rekordmånga observationer av algblomning: ”Trivs där vi trivs”

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret har varit gynnsamt för algblomningen i vattnet. Nu varnar SMHI för bakterierna som kan vara skadliga för små barn och djur.

– När vi vill vara på stranden vill algerna också det, säger Emma Lemos, marinbiolog, i SVT:s Morgonstudion.

– I går fick vi in rekordmånga observationer om att man har sett blomningar längs stora delen av Östersjöns kust. På satellitbilder har vi sett ansamlingar i södra Östersjön och lite utanför Stockholms skärgård, säger Emma Lemos, marinbiolog på Länsstyrelsen Stockholms informationscentral.

Trivs i badväder

Det varma sommarvädret har gynnat algblomningen.

– Algerna trivs där vi trivs. De älskar vindstilla och det soliga badväder, där mår de jättebra. Det är trist men när vi vill vara på stranden vill algerna också vara det.

Algerna, eller de så kallade cyanobakterierna, som det egentligen heter, trivs särskilt bra i Östersjön. De samlar sig i små partiklar som klumpas ihop på vattnets yta.

Kan vara farlig för barn och djur

Hur ska man tänka om man misstänker att det finns bakterier där man ska bada?

– Vissa är giftiga, men inte alla. Det kan vara svårt för gemene man att se vilka arter som är precis där man badar. Därför ska man alltid vara försiktig och speciellt när det gäller små barn och husdjur eftersom husdjur ofta får i sig mycket vatten, säger Emma Lemos.

– Det är så giftigt att det faktiskt hänt att vissa hundar eller kor har dött. Är det väldigt mycket i vattnet ska vuxna också undvika att bada och inte doppa huvudet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.