Det var lokaltidningen Mitti som först rapporterade om nybygget. När vi når rektor på Västertorpsskolan Barbro Engeflod bekräftar hon bilden av att det nu är trångt i lokalerna.
– Vi ökar elevantalet varje år. Det har ökat från 2007, då vi hade 168 elever, till idag då vi har 550 elever. Skolan klarar inte av fler elever, utan vi behöver fler lokaler, säger Barbro Engeflod som är rektor på Västertorpsskolan.
”Hade inte bra rykte”
Och fler lokaler ser det ut att bli. Utbildningsnämnden har klubbat ett inriktningsbeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan. Projektet är på planeringsnivå och nästa steg är att nämnden ska godkänna den fortsatta detaljplaneringen. Spaden kan sättas i marken tidigast januari 2019. Lokalbristen är ett problem som sakta växt fram – 2007 hade man dock så få elever att delar av skolan revs.
– För tio år sedan kunde vi inte fylla skolan med elever. Skolan hade inte heller så bra rykte och den var också väldigt sliten, säger Barbro Engeflod.
SVT: Men nu när staden ska satsa drygt 103 miljoner kronor på att bygga ut skolan igen, vad tänker du om att man faktiskt rev en del av skolan då?
– Det gjorde ju ont i mig, eftersom det var fina byggnader som revs. Men vi hade ju inte nog med elever och det kostar pengar att ha tomma byggnader ståendes, säger Barbro Engeflod.
SVT: Är det verkligen välinvesterade skattepengar?
– Naturligtvis kan man tycka att det var kortsiktigt. Men jag tror inte att man hade något annat val heller vid det tillfället, säger Barbro Engeflod.
Nya bygget föregås av många turer
Utbildningsnämnden godkände utbildningsförvaltningens förslag till om- och tillbyggnad av Västertorpsskolan den 2 februari 2017. Utbildningsnämnden har godkänt utbildningsförvaltningens förslag, där kostnaderna i förhållande till antalet nya elevplatser bedömdes rimliga. Därmed beviljade nämnden förvaltningen att fortsätta utreda en blivande utbyggnad av Västertorpsskolan.
Stadsbyggnadskontoret avgör
Den utredningen som kvarstår bedöms ta cirka åtta månader och därefter ska nämnden ta beslut om projektet kan genomföras. Om ett så kallat genomförandebeslut beviljas så får skolan byggas ut. Men projektet hänger också på att stadsbyggnadskontoret beviljar bygglov för en ny byggnad.
– Om alla beslut som måste tas beviljas, till exempel genomförandebeslut och bygglov, så uppskattas byggproduktionen kunna påbörjas januari 2019. Det är inte satt än, nu studerar vi detaljerna och tidplanen kommer att bli mer exakt i vårt kommande förslag till genomförandebeslut, säger Tobias Arab som är projekthandläggare vid lokalenheten på utbildningsförvaltningen i Stockholm.