En nyligen producerad guldtacka i mitten, flankerad av två äldre tackor. Foto: SVT

Riksbanken visar upp delar av guldreserven

Publicerad

I år firar Riksbanken 350 år och då passar man på att visa upp delar av Guldreserven, som aldrig visats för allmänheten tidigare. Och intresset för guldet är stort.

– Det finns en fråga som hela tiden återkommer till oss, i form av brev, mejl och samtal, och det är guldet. Man undrar om guldet finns, var det finns, hur mycket vi har, och om det verkligen är någon som har sett guldet, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Idag förvaras en stor del av Sveriges guldreserv i England, närmare bestämt i London, där världens största kommersiella marknadsplats för guld finns.

– För att kunna handla med guld behöver man ha guldtackorna förvarade hos Bank of England. Därför har vi ungefär hälften av vårt guld där, berättar Heidi Elmér, avdelningschef för marknader på Riksbanken.

Sveriges guldreserv består av cirka 10 000 guldtackor. Varje guldtacka väger 12,6 kilogram och är värd ungefär 4,5 miljoner kronor, vilket innebär att värdet på guldreserven är 43 miljarder kronor.

För att få ha guldet hos Bank of England och handla med det måste guldtackorna hålla en viss standard.

– De måsta ha en särskild vikt, en särskild form, en särskild guldhalt och guldtackorna ska vara tillverkade av särskilt godkända raffinaderier, säger Heidi Elmér.

En del av det guld Sverige ägde tidigare uppfyllde inte den standard som krävs för att få handla med det hos Bank of England, så därför har femton ton guld bytts ut de senaste åren.

En sådan här guldtacka väger ca 12,6 kilogram och är värd närmare 4,5 miljoner kronor. Foto: SVT

Förvaras i fem olika länder

Förutom i England förvarar Sverige sitt guld i USA, Kanada, Schweiz och här i Sverige.

– Det gör vi av säkerhetsskäl, för att vi vill sprida riskerna geografiskt. Om det blir oroligt i världen vill vi inte att något ska hända med vårt guld, att det blir ockuperat eller att något annat otillbörlligt händer, säger Heidi Elmér.

Den 22 september är datumet då riksbanken fyller 350 år och det är också dagen då Riksbanken kommer ha öppet hus för att visa upp bland annat de guldtackor som förhandsvisades i dag tillsammans med Sveriges första mynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.