Foto: SVT/arkiv

Ryska fastigheten på Lidingö såld

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska handelskammarens fastighet på Lidingö såldes i dag för 20,5 miljoner kronor på exekutiv auktion.

Den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer har stora fordringar på ryska staten och svenska Högsta domstolen har givit Kronofogden rätt att sälja byggnaden.

Ryssland mullrar om diplomatisk status, och ”negativa följder” för de mellanstatliga relationerna om byggnaden säljs.

Omtvistad rysk fastighet på Lidingö

Villkoren kring auktionen var intrikata. Kronofogden fick inte sälja om det är sannolikt att det kan gå att få ut en högre köpeskilling än det högsta budet. Sedelmayer, som har fordringar på cirka 40 miljoner kronor på Ryssland, hade stort inflytande över auktionen.

– Han har en vetorätt och kan tacka nej till bud som inte täcker hans fordran, sade kronofogden Peter Stigefelt före auktionen.

Och auktionen, i Kronofogdens lokaler i Sundbyberg blev dramatisk. Över 30 personer fanns på plats, och salen var så full att flera personer fick stå. En spekulant fanns också med per telefon.

Påminde om riskerna med köp

Kronofogdens tjänstemän påminner om att ryssarna anser att huset skyddas i sin helhet av diplomatisk immunitet.

– Det finns en uppenbar risk att den ryska federationen inte kommer att bereda köparen tillträde till fastigheten, säger Filip Håkansson, tjänsteman hos Kronofogden.

Rent teoretiskt är tillträdet till fastigheten den 27 mars. Men tillträdet är alltså högst teoretiskt. Det är oklart vilken eventuell hjälp en köpare kan få för att få tillgång till huset.

Ryssland företräds av två svenska advokater. En av dem förklarar än mer detaljerat det diplomatiska skyddet och förklarar varför försäljningen strider mot den så kallade Wienkonventionen.

– En försäljning skulle utgöra en kränkning mot den diplomatiska immuniteten och därmed utgöra ett brott mot både svensk och internationell lag, säger advokaten.

Snabbt från en krona till åtta miljoner

Den som lägger ett bud måste ganska omgående kunna betala en handpenning på tio procent av köpeskillingen.

För att komplicera saken ytterligare meddelar kronofogdens tjänstemän att ett köp kan överklagas och att en domstol kan besluta om inhibition.

En säljare vill försäkra sig om att han har förstått saken rätt:

– Ni försöker sälja något som ni inte kan garantera tillträde till?

Kronofogden meddelar att det är korrekt uppfattat.

Som en respons på det svaret är det första budget som erbjuds en krona. Direkt efter erbjuds en miljon. Buden rasslar sedan snabbt på upp till åtta miljoner.

Ryssland motsätter sig

Efter ett bud på tio miljoner kronor blir det tyst i salen en lång stund innan en man som ställt frågor om hur snabbt en handpenning måste betalas in bjuder elva miljoner.

Sedan uppstår en situation där två män turas om att bjuda över varandra med en halv eller en hel miljon i taget.

När budgivningen är uppe i 20,5 miljoner kronor är det över.

Sedelmayer godkänner budet. Ryska federationen motsätter sig att budet godtas, men Kronofogden godkänner det.

Nöjd köpare

Klockan 9.55 meddelade Peter Stigefelt att handpenningen var överförd och att köpet därmed gått igenom.

Den nöjde köparen Billy Uney ser fastigheten som ett sätt att tjäna pengar på hyresintäkter.

Med tanke på omständigheterna, hur vågar du köpa?

– Jag tror på det här, säger han.

Även Sedelmayer är nöjd. Det faktum att köpet gick igenom kallar han ”en sensationell nyhet”. Svenskt rättsväsende har vunnit mot ryska federationen, anser han. Även priset är till belåtenhet.

– Vi kunde inte ha fått mer, säger Sedelmayer.

Men egentligen borde köpet ha gått igenom redan vid det förra auktionstillfället då Sedelmayer var den ende som bjöd. Problemet var att han blandade ihop euros och kronor och felaktigt lade skambudet på en miljon kronor.

– Det skulle ha varit en miljon euro, men jag kunde ju inte bjuda över mig själv, säger Sedelmayer som dock inte sörjer att någon annan nu köpt fastigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad rysk fastighet på Lidingö

Mer i ämnet