– Det är svårt att göra jämförelser mellan stora och små kommuner. Det är klart att det finns stora brister i undersökningen, säger Jan Valeskog (S) biträdande finansborgarråd i Stockholmsstad.

(S): Det finns klara brister i enkäten

Uppdaterad
Publicerad

Att Stockholms näringsliv ger Stockholms stad dåligt betyg beror på att enkätundersökningen jämför stora och små kommuner, enligt de styrande i Stockholms stad.

– Det är svårt att göra jämförelser mellan stora och små kommuner. Vi hamnar väldigt lågt på saker där vi borde hamna högt som till exempel som tillgång till kollektivtrafik och flyg, där vi hamnar på en nivå som Kramfors. Det är klart att det finns stora brister i undersökningen, säger Jan Valeskog (S) biträdande finansborgarråd i Stockholmsstad.

Solna på första plats

Stockholms stad hamnar på plats 123 av landets 290 kommuner. Solna däremot hamnar på första plats och trots att de båda kommunerna har liknande förutsättningar så visar företagarna i Stockholm större missnöje än de i Solna kommun.

– När det gäller media, it-teknik eller infrastruktur så är det ju i stort sett bättre än i Solna och ändå har vi hamnat långt ner. Just de sakerna är lite besvärliga. Men det jag tycker bra med undersökningen att man tar fram de behov som finns.

Politikers och tjänstemäns attityd

Även när det gäller företagarna upplevelse av politikers och tjänstemäns attityd så hamnar Stockholm långt efter.

– På en mindre ort så har man lättare att ha relationer med politikerna man känner dem säkert personligen. Därför tycker jag det är svårt att göra den här jämförelsen mellan små och stora kommuner, säger han.

”Vi ligger i topp”

Några av länets kommuner Solna,  Sollentuna och Nacka rankas högre på listan, men Jan Valeskog menar att man inte har något att lära när han får frågan.

– Vi ligger i topp på andra undersökningar. Men i de dialoger vi har med näringslivet så är vi ändå överens – det behövs investeringar i den här regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.