I Stockholms län anmäldes nästan 16.000 ID-kapningar förra året, flest anmälningar var det i Stockholm, Huddinge och Södertälje. Dick Malmlund, säkerhetsrådgivare för Svensk Adressändring, tror att kriminaliteten med åren bytt spår.
– 1990 då betalade vi 10 procent av våra köp med kort och idag så betalar vi 80 procent. All den kriminalitet som var ute efter de pengarna har fått byta strategi så idag ägnar de sig åt den här typen av brott. Det är där ID-kapningarna uppstår.
Håll koll på adressen
Det kan vara svårt att upptäcka vem som egentligen har tagit ens identitet men enligt Dick Malmlund är det viktigt att hålla koll på sin adress och välja en tjänst som ger information om någon försöker ändra på den. Det här är viktigt eftersom många ID-kapare börjar med att ändra folks adresser för att brottsoffren inte ska få hem kravbrev och upptäcka att de blivit av med sin identitet.
Skulle du säga att det finns en stor okunskap kring det här ämnet?
– Vi vet att när någon okänd ringer till ens telefon så kan man inte vara säker på vem det är, men när det gäller nätet så svarar man gladeligen som om vi visste vem det var. Man måste tänka efter, vi vet lika lite i ett mail om det är sänt från Handelsbanken som om ett telefonsamtal från bankmannen som säger att den är från Handelsbanken.
Vad ska man göra för att få stopp på det här?
– Allmänheten måste vara mer på sin vakt. Man ska tänka på elementära saker som till exempel att inte svara på okända mail som begär ut kontouppgifter eller utger sig för att vara myndigheter. Sedan har handeln och företagen en skyldighet att inte sälja till vilket pris som helst. Man måste ställa sig frågan om det här verkligen är kunden, säger Dick Malmlund.
Antalet anmälda ID-kapningar i Stockholms län
Stockholm: 8392
Huddinge: 778
Södertälje 666
Solna: 627
Haninge: 583
Botkyrka: 561
Nacka: 537
Järfälla: 446
Sigtuna: 384
Täby: 360
Källa: Brottsutvecklingen i riket, februari 2016, Nationellt bedrägericenter, BRÅ, statistik över antalet anmälda brott i kommunerna, 2015.