SJUNKANDE BUSS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunerna behöver rusta eftersom det kommer bli fler och kraftigare skyfall när klimatet blir varmare, förklarar Samuel Karlström på länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Ann Sehlin, SVT

Så rustar kommunerna i Stockholms län för extremväder och skyfall

Publicerad

Förra året fördelade länsstyrelsen 1,2 miljoner kronor till tio kommuner i Stockholms län för att arbeta med klimatanpassning. Flera av projekten handlar om att utreda riskerna vid skyfall.

– Många kommuner är aktiva i frågan kring skyfall och att utveckla förmågan att förebygga översvämningar, men sämre på att bygga åtgärder, säger Samuel Karlström, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen.

På länsstyrelsen i Stockholm arbetas det för fullt med att hjälpa kommuner att anpassa miljöer för de skyfall som väntas komma tätare och mer intensivt framöver på grund av klimatförändringar.

Dagvattensystem och viktiga byggnader utreds

De senaste tre åren har länsstyrelsen stöttat kommunerna i Stockholms län i klimatanpassningsarbetet, genom att kommunerna får ansöka om pengar till olika projekt. I fjol fick tio kommuner dela på 1,2 miljoner kronor.

I till exempel Danderyd ska pengarna användas till att utreda sjön Nora träsk och dess anslutande dagvattensystem, för att se var det finns högst översvämningsrisk och hur det kan åtgärdas.

I Södertälje finns ett stort antal byggnader och områden som riskerar att översvämmas vid skyfall. Här ska det utredas vilka platser som är viktigast att åtgärda och bevara, med särskilt fokus på samhällsviktiga verksamheter och framkomlighet i kommunen.

Här byggs regnpark och skyfallsled

Men kommunerna genomför även andra åtgärder. I Stockholms stad anläggs den första regnparken i vår.

Nacka kommun har fått 65,6 miljoner i statsbidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att minska riskerna vid skyfall i bostadsområden. Bland annat ska Värmdövägen byggas om till en så kallad skyfallsled. Det innebär att en mur anläggs mellan Värmdövägen och Saltsjöbanan, vilken blir en kontrollerad avledning dit vattnet gör minst skada.

Här är projekten som fått pengar för klimatanpassning 2023

Danderyd: Dagvattenutredning i Nora träsk. Områden med hög översvämningsrisk ska identifieras och åtgärder tas fram.

Norrtälje: Integrerade system för klimatanpassningsåtgärder i stadsmiljön. Hur dagvatten och skyfall på allmän plats hanteras ska undersökas.

Nynäshamn: Skyfallsåtgärder för en avloppspumpstation. En viktig pumpstation som för vidare spillvatten från några tätorter riskerar att påverkas vid skyfall. Nu ska kommunen utreda vilken skada en översvämning kan få på VA-anläggningen.

Sollentuna: Information till fastighetsägare. Villaägare och bostadsrättsföreningar ska informeras om översvämningsrisker.

Solna: Fördjupad konsekvensanalys av skyfall, samhällsviktig verksamhet. En utredning av hur sjukhus, vårdcentraler, polisstationer och brandstationer påverkas till följd av översvämning.

Södertälje: Säkerställa långsiktig hantering av skyfallsrisker. Platser som är viktigast att åtgärda och bevara för skyfallshantering undersöks i syfte att säkerställa samhällsviktiga byggnader och framkomlighet i kommunen.

Upplands-Bro: Klimatanpassningsplan. Syftet med planen är att förbereda kommunen på de anpassningar som krävs för ett förändrat klimat.

Vallentuna: Kartläggning över klimatanpassningsåtgärder vid värmebölja. En förstudie med syfte att utreda områden som riskerar att bli särskilt varma vid en värmebölja.

Vaxholm: Förstudie klimatanpassning Resarö. Kommunen ska utreda ett avrinningsområde för Resarö, som är särskilt sårbart vid översvämning.

Österåker: Utredning av krondike. Avrinningsvägar och alternativa flödesvägar ska undersökas i Runö Husbydiket, där det finns översvämningsrisk.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.