– Vad det betyder att vara hållbahertschef? (skratt) Det betyder att vi ska få de sociala klyftorna att minska.
Och hur ska du göra det?
– Det viktigaste är att leda en kommission så att vi kan analysera de problem som finns och komma med förslag på hur vi ska bekämpa det, säger Paul Alarcon, chefen för den sociala hållbarhetskomissionen i Stockholm stad.
Segregationen ökar
Segregationen ökar varje år i Stockholms förorter. Det visar en rapport som Stockholms stad tog fram i våras. Arbetslöshet, sjukvård och utbildning skiljer sig mycket åt beroende på var man bor. Paul Alarcon är själv uppväxt i Rinkeby och han kommer ihåg vad området saknade som mest.
– Det var servicen som saknades, att det inte fanns så mycket kommersiell service i närheten, man var tvungen att åka härifrån för att ta del av det. Mycket handlar om sådana saker, att tillföra kvalitet för människor som bor här, så att de vill bo kvar här, även om man får en högre utbildning och en högre lön.
Kartläggning av situationen i förorterna
Nu ska Paul Alarcon tillsammans med forskare och experter göra en övergripande kartläggning av förorterna.
– Det vi framförallt har gjort nu är att skapa samsyn kring problembilden. Det är många som har haft på känn hur utvecklingen sett ut men hela bilden med utbildningsresultaten, syselsättningen, tryggheten, det demokratiska deltagandet och hälsan, den bilden har aldrig förmedlats tidigare för Stockholms räkning.
Kommissionen ska nu under två år utreda stadsmiljö och boendefrågor. Man ska också granska skillnaderna mellan olika förortsskolor. Studien kommer kosta sju miljoner kronor och kommissionen har sedan en budget på 300 miljoner kronor i en social investeringsfond för att verkställa sina idéer.