Det ska kallas ett öppet författarhem, inte ett museum, och visa upp sidor av Astrid Lindgren de flesta aldrig har sett. Det hoppas i alla fall Kjell Bohlund, ordförande för Astrid Lindgren-sällskapet, som ligger bakom initiativet på uppdrag av Astrid Lindgrens anhöriga.
– Hemmet visar människan Astrid Lindgren, inte författaren eller aktivisten, säger han till Kulturnyheterna.
Intervjuat städerskan och förläggaren
För att själva skapa sig den bilden har Astrid Lindgren-sällskapet intervjuat personer som var nära Astrid Lindgren i hemmet och hennes vardag.
Som Marianne Eriksson, förläggaren som tog över efter Astrid Lindgren på Rabén & Sjögren; Gunnar Erlandsson på restaurang Wasahof en trappa ner, som ofta hjälpte Astrid Lindgren med praktiska saker; och Irma Stegius som städade lägenheten på Dalagatan under ett kvarts sekel.
– Den Astrid Lindgren de beskriver var en hemkär människa som levde för familjen. Hon var anspråkslös och hemmet är inte särskilt lyxigt. Det är mycket femtiotalsmöbler och en del konstverk hon fått från vänner, många som hon bytt till sig mot sina egna böcker. Det är ett hem, berättar Kjell Bohlund.
”Vill berätta historier om sakerna”
Nästa steg i arbetet är att katalogisera alla föremål i lägenheten, vilket ska ske under nästa år.
– Vi vill kunna berätta intressanta historier om sakerna. Den där skålen hon fick av Jeltzin, hur gick det egentligen till? Sådant vill vi kunna tala om för besökarna, säger Kjell Bohlund.
Inventeringen kommer att ske med stöd från Stockholms kulturförvaltning. Men hur finansieringen kommer se ut i framtiden är inte klart. Astrid Lindgrens anhöriga ska gå in med en summa, men enligt Kjell Bohlund kommer de också bli tvugna att söka stöd från annat håll.
Astrid Lindgrens hem i 61 år
Målet är att öppna dörrarna för allmänheten under 2015, och Kjell Bohlund är optimistisk:
– Sedan får vi se hur skalan och formen blir. Jag hoppas att vi kommer kunna ha öppet fem till sex dagar i veckan, och kanske hyra lägenheten bredvid för att ha utställningar och garderober i. Men det skulle kräva en finansiering som vi i nuläget inte har, säger han.
Fyrarummaren på Dalagatan 46 var Astrid Lindgrens hem från 1941 till hennes död i januari 2002.
Sedan 2009 är lägenheten ett virtuellt museum som går att besöka genom ett bildspel på nätet.