Enligt åtalet sålde männen varianter av fentanyl, så kallade fentanylanaloger, till unga personer via internet under sommaren och hösten 2016. Åtta personer runt om i landet förgiftades och dog. Dödsfallen inträffade i Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Ale, Halmstad, Åre och Stockholm.
– Det handlar om att de här två bröderna har sålt fentanylanaloger via en hemsida på nätet, säger kammaråklagaren Tomas Malmenby vid en presskonferens. Enligt Malmenby har ytterligare tre dödsfall funnits med i utredningen men de fallen har inte inkluderats i åtalet.
Skett under sommar och höst 2016
Förutom grovt vållande till annans död åtalas männen också för grovt narkotikabrott, alternativt vårdslöshet med narkotika, och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga ämnen. Försäljningen har skett i aktiebolagsform och det finns yrkande på totalt tio miljoner kronor i företagsbot.
Under tiden 6 maj-16 augusti 2016 har bröderna enligt åtalet sålt akrylfentanyl som orsakat sex personers död. Lite senare, under september och fram till den 18 oktober 2016 ska de också ha sålt ämnet tetrahydrofuranfentanyl, vilket gjort att två personer dött av förgiftning efter att ha intagit substansen.
Såldes i nässprayflaskor
Enligt åtalet har fentanylanalogerna sålts i nässprayflaskor.
– De har köpt substanserna i pulver- eller tablettform, förmodligen från Kina. De har sedan berett dem själva på något vis då de sålt dem vidare som nässpray, säger säger kammaråklagaren Tomas Malmenby.
– Polisen har tagit kartongvis med nässprayflaskor i beslag, säger Åsa Torlöf, utredare vid polisens region Stockholm.
Förnekar brott
Försäljningen ägde rum under 2016. Då var de fentanylanaloger som bröderna sålde inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika. Männen anser därför att de inte har gjort något olagligt och nekar till brott.
Men att substanserna inte var klassade spelar ingen roll, anser åklagaren.
– Preparatet har varit lika farligt för dem som har använt det, och det saknar egentligen betydelse om det var klassat som narkotika eller inte, säger han till TT.
Extremt svår att dosera
Fentanyl är från början ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. Men olika nätdrogsvarianter av fentanyl har tagit steget ut på den illegala marknaden, och lett till många dödsfall. Drogen, som är 50 gånger starkare än heroin, är extremt svår att dosera.
Under 2017 dog 101 personer av fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl. 2016 dog 76 personer av detsamma, visar statistik från Rättsmedicinalverket.