2021 beslutade riksdagen att man skulle skynda på utrotningen av livmoderhalscancer.
Alla barn erbjuds HPV-vaccinering i mellanstadiet, men kvinnor födda 1999 och tidigare har inte lika högt skydd mot HPV eftersom vaccinet som gavs då inte gav ett lika bra skydd som dagens förbättrade vaccin.
Man kan få vaccinet genom sin barnmorskemottagning eller via mottagningar hos Vaccindirekt. Men under måndagen har vaccinet även erbjudits på Stockholm universitet. Det gäller även dem som tidigare är vaccinerade mot HPV.
– Varför inte vara med och utrota livmoderhalscancer om man kan? Det känns superviktigt, säger Elin Journath, student på Stockholms universitet som idag har tagit HPV-vaccinet.
Förhoppningen att uppnå folkimmunitet – lång väg kvar
Enligt Karolinska Institutet, som samordnar satsningen, så finns det inga risker med vaccinet.
För att uppnå folkimmunitet behöver 70 procent ha vaccinerat sig, men idag har endast 30 procent av svenska kvinnor födda mellan 1994 och 1999 tagit sprutan. Lyckas det kan Sverige bli det första landet som utrotar livmoderhalscancer genom vaccination.
Starta videon för att höra mer om HPV-vaccinet och varför man borde ta det.
HPV – humant papillomvirus
HPV är ett mycket vanligt virus, infektionen brukar oftast läka av sig själv. Det finns olika typer av HPV, men vissa typer kan orsaka cellförändringar och sjukdomar, som till exempel livmoderhalscancer. De typerna finns oftast i underlivet och smittar genom sexuell kontakt.
HPV brukar inte ge några symtom, därför går det inte att veta utan en provtagning om man har det eller inte. Viruset kan finnas i kroppen i flera år.
Det finns vaccin mot flera typer av HPV. Alla barn erbjuds vaccination mot HPV när de går i mellanstadiet.
Källa: 1177