Peter Wallmark (SD). Arkivbild. Foto: SVT/TT

SD-topp anställde sig själv – plockar ut dubbla löner

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, har anställt sig själv som politisk sekreterare – och plockar ut dubbla löner. Själv ser han inte något problem med upplägget. 

– Vi gör inget felaktigt med vårt kanslistöd. Vi använder det till mig och fyller upp det som ett gruppledararvode, säger han till Aftonbladet. 

SD-toppen Peter Wallmark får ett arvode på 40 623 kronor i månaden för uppdraget som gruppledare i Stockholm. Samtidigt får han 50 000 kronor i månaden som sin egen politiske sekreterare, rapporterar Aftonbladet

Ingen annan politiker i Stockholms stadshus har en liknande dubbelanställning. Kutym är att inte vara arvoderad förtroendevald samtidigt som man har en politisk anställning.

Personaldirektören: ”Inte sett något liknande”

– Under mina 20 år i stadshuset har jag inte sett något liknande hos andra politiska partier, säger Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg. 

Men Peter Wallmark försvarar sina dubbla arvoden med att borgarråden får högre lön än han.  

– Vi har gjort så här tidigare, det är inget fel.

Peter Wallmarks företrädare Martin Westmont (SD), som var tillförordnad gruppledare, plockade också ut dubbla ersättningar, något Dagens Nyheter rapporterade om i november förra året.

Hänvisar till Facebook

SVT Nyheter har sökt Peter Wallmark. I ett mejl till SVT skriver han att det är ”ett felaktigt antagande” att han är anställd som politisk sekreterare åt sig själv och hänvisar till ett inlägg på Facebook.

”Jag är inte rätt person att bedöma om min egen lönenivå är rimlig eller om den borde korrigeras, därför fattas alla sådana beslut av kommunfullmäktigegruppen gemensamt. Där har uppfattningen varit att Sverigedemokraterna ska ha en heltidsarvoderad gruppledare på en nivå som motsvarar vårt väljarstöd”, skriver han bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.