Följ med när SVT besöker det övergivna Klockbacka Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Klockbacka i Upplands Väsby har stått tomt i 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Det byggdes som en ursäkt för kungamord, blev senare ”idiotanstalt” och har nu stått tomt i snart 30 år. Klockbacka i Upplands Väsby var länge en vårdinrättning norr om Stockholm men är idag en ödetomt.

Löwenströmska lasarettet ligger i Upplands Väsby intill sjukhuset med samma namn. Det uppfördes på tidigt 1800-tal som en försoningsgåva efter att en släkting till Löwenström skjutit ihjäl Gustav III.

Här började man bedriva vård sedan 1800-talet men efter att det nuvarande sjukhuset byggdes har de gamla fastigheterna spelat ut sin roll. 1993 upphörde dåvarande landstingets verksamheter och platsen har tillåtits förfalla.

Sveriges övergivna platser

Brustna drömmar om bostäder

2007 köpte fastighetsbolaget Savana området med ambitioner om bland annat bostäder. Planerna har dock inte förverkligats trots att det snart gått 15 år sedan förvärvet.

Följ med SVT till platsen och hör företagets vd om vad som ska hända de kommande åren.

Historien om Löwenströmska lasarettet

År 1792 mördades Gustav III av Jacob Johan Anckarström. Torsåkers gård i norra delen av Hammarby socken hade arrenderats av J.J. Anckarström och köptes 1805 av hans bror, ryttmästaren Gustav Adolf Löwenström. Tre år senare köpte han även de närliggande gårdarna Hammarby och Holmen. Läget invid landsvägen mellan Stockholm och Uppsala ansågs vara lämpligt för anläggandet av ett sjukhus. Efter kungamordet bytte släkten namn till Löwenström och enligt traditionen var tillkomsten av Löwenströmska lasarettet en soningsåtgärd för mordet.

Löwenström gav år 1808 i uppdrag åt stadsarkitekten i Stockholm, professor Carl Christoffer Gjörwell att rita ett lasarett. Till en början fanns relativt få vårdplatser men under denna tid vårdades många i hemmet, sjukhuset var framförallt en välgörenhetsinrättning. År 1876 tog landstinget över förvaltningen och Löwenströmska sjukhuset blev ett länslasarett. 1884 inrättade landstinget en ”idiotanstalt ” vid sjukhusområdet, som kan sägas vara en första början till dagens vårdskolor vid Löwenströmska lasarettet. Dagens språkbruk för ”idiot” fanns inte vid denna tid, utan detta sågs som en mer saklig benämning på människor man tidigare benämnt som ”fånar” eller ”fåniga”. På 1800-talet var Löwenströmska lasarettet den enda större arbetsplatsen i området.

Den nuvarande Löwenströmska sjukhusanläggningen uppfördes 1968. Murverk från det äldre sjukhuset finns inbyggt i långvårdsavdelningen.

Källa: Kulturmiljöutredning Upplands Väsby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet