Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borde man satt in fältassistenter i Skarpnäck tidigare? Hör Cecilia Obermüller (MP) svara i videon ovan. Foto: SVT

Skarpnäck får fältare efter tretton år – sista stadsdelen ut

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren tog boende i Skarpnäck ton, efter en rad våldsdåd på kort tid, och lämnade in en kravlista till stadsdelsnämnden om bland annat fältare. Nu blir kravet snart verklighet och Skarpnäck blir därmed sista stadsdelen ut med fältare.

Skarpnäck har varit den enda stadsdelen utan fältassistenter sedan 2010, när metoden som kom att kallas Skarpnäckslyftet infördes med stöd av samtliga partier i nämnden. Skarpnäckslyftet är en metod för förebyggande arbete med bland annat fritidslotsar och områdesvärdar.

När boende lämnade över kravlistan förra året, efter en rad våldsdåd, meddelade den dåvarande blågröna-majoriteten i stadsdelen att man ville utreda Skarpnäckslyftet innan beslut om fältare fattades.

Järvaveckan 2023

Men efter valet tog den nya majoriteten i Stockholms kommunfullmäktige ton och sa att alla stadsdelsområden ska ha fältassistenter, vilket den nybildade majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd välkomnade och rättade sig efter.

MP ändrat inställning

MP satt på ordförandeposten i stadsdelen både förra mandatperioden när de styrde tillsammans med M, L, C och KD och i nuvarande majoritet med V och S. Cecilia Obermuller (MP), ordförande i stadsdelen, ser nu positivt på införandet av fältassistenter. Det trots att partiet tidigare ville invänta en utredning av Skarpnäckslyftet.

Hur kommer det sig att MP svängt i frågan?  Hör Obermuller svara i videon ovan.

Vad är Skarpnäckslyftet?

Metoden är inspirerad av Glasgows-modellen, som är en antivåldsmetod.

I stadsdelen infördes metoden 2010 och den har som mål att öka känslan av trygghet för boende i området och förbättra ungdomssituationen genom att verka stödjande för ungdomar och deras familjer.

Arbetet handlar om att aktivera ungdomar i fritidsaktiviteter, skapa relationer mellan civilsamhället och ungdomar. Problem ska identifieras för att kunna skapa riktade insatser och stöd.

Källa: Rapport publicerad av Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet