BARN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under Vänliga veckan intervjuar eleverna varandra och göra egna poddar på temat vänskap. Foto: Sandra Tottie SVT

Skippar Valentine's day – eleverna firar vänliga veckan istället

Uppdaterad
Publicerad

Under samma vecka som Alla hjärtans dag infaller är det också vänliga veckan för eleverna på grundskolan Hedvig Eleonora i Stockholms innerstad. Det innebär att godhets- eller snällhetsbegreppet uppmärksammas och får extra fokus.

– Det kan vara att man tänker på att hålla upp dörren. Och så pratar vi mycket om hur en bra vän ska vara, säger August Björsell, elev i årskurs sex.

Omtanke, empati, förståelse, snällhet och välvilja är några av de begrepp som diskuteras i skolans olika klassrum. Eleverna får också på olika sätt problematisera kring vänskap och inkludering.

– Vi vill fokusera på hur eleverna behandlar varandra och beter sig mot varandra säger läraren Ulrika Liljeqvist, som håller i skolans gemensamma arbete kring ”Vänliga veckan”.

Eleverna i årskurs sex har också fått intervjua skolans lågstadieelever om vilka egenskaper de tycker en riktig vän ska vara.

– De sa att en bra kompis ska vara hjälpsam, ansvarsfull, lekfull och väldigt snäll, säger Alexander Hasselström, elev i årskurs sex.

På schemat står också att producera egna poddar på temat vänskap.

Se mer i klippet från när eleverna intervjuade varandra i skolans poddstudio.

Elever har fått göra intervjuer kring hur de tycker att vänskap ska vara. Foto: Privata bilder

VÄNLIGA vECKAN

•Vänliga Veckan pågår alltså mellan 10–16 februari.

  • Vänliga veckan uppfanns 1946 efter att Läkarmissionens grundare,Harry Lindquist, hört en historia. Den handlade om hur en trafikräknare registrerat förare i passerande bilar i sex timmar. Sammanlagt hade 12 människor lett, 15 sett nöjda ut medan 8 569 stycken sett ut som de var på väg till en begravning,
  • Efter ett längre uppehåll återvände ”Vänliga veckan” 2014.

källa: Läkarmissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.