Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) om det stora underskottet som gör att många skolor måste dra ner på personal. Foto: Tommy Bergman/SVT

Skolborgarrådet i Stockholm om underskottet: Vi behöver hjälp av regeringen

Publicerad

Skolorna i Stockholms stad ser ut att gå med stora underskott i år, bara för grundskolorna handlar det om mer än en kvarts miljard kronor. För att spara pengar kommer många skolor att behöva dra ner på antalet lärare och annan personal.

– Vi och alla andra kommuner i landet behöver få stöd från regeringen i de här tuffa ekonomiska tiderna, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Det är mörka tider som målas upp i Stockholms stads prognos över ekonomin i stadens skolor. För Stockholms grundskolor och gymnasieskolor pekar underskottet på mer än 320 miljoner kronor.

Detta trots att den rödgröna majoriteten pratade om en stor satsning på skolan i samband med att budgeten presenterades i slutet av förra året.

– Vi har tagit bort effektiviseringskravet, vilket motsvarar 200 miljoner kronor. Och vi har höjt skolpengen med omkring sex procent. Men den tuffa ekonomiska situationen i hela världen påverkar även oss, säger Emilia Bjuggren (S), som anser att regeringen måste skjuta till mer pengar till kommunerna i den vårändringsbudget som presenteras på måndag den 17 april.

När det gäller samtliga av landets skolor menar fackförbundet Sveriges Lärare att det saknas tolv miljarder kronor.

Liberalerna: Vi varnade för detta

Liberalernas oppositionsborgarråd Jan Jönsson (L) är orolig över utvecklingen.

– När budgeten presenterades före jul pratades det om en miljardsatsning på skolan, men redan då varnade vi för att de pengarna inte skulle räcka någonstans. Och nu ser vi att många skolor står inför besparingar, säger Jan Jönsson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.