Två personer spelar ett strategiskt brädspel med modeller och terräng i en inomhusmiljö. En komplex uppsättning av byggnader och fordon är arrangerad på ett bord, med detaljerade figurer som representerar arméer. En av spelarna placerar en figur på brädet, medan den andra observerar spelet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på SM i Warhammer 40 000 söder om Stockholm. Vinnaren åker till Atlanta på VM i november. Foto: Paulina Monzón/SVT

SM i Warhammer – se finalisterna spela

Publicerad

I Haninge söder om Stockholm har SM i Warhammer 40 000 pågått i helgen.

Här har de bästa 16 spelarna i Sverige mötts och den svenska segraren åker till VM Atlanta i november.

Warhammer 40 000 utspelar sig i en fiktiv framtid år 40 000. Det är ett strategi- och figurspel som kom för 30 år sedan och det är det största inom sin genre.

– Uppskattningsvis måste det vara ett antal miljoner som spelar globalt. Vi har 1 200 aktiva turneringsspelare i Sverige men vi tror att det rör sig om runt 50 000 personer som har modeller och är aktiva i någon mån, säger Jesper Unander-Scharin.

Jesper har tillsammans med andra startat upp Veizla, som betyder ungefär folkfest på fornnordiska, som är den organisation som arrangerar SM i år.

– Vi såg att det var väldigt stor splittring i communityt i Sverige, det fanns ingen samlingspunkt så vi ville hjälpa spelare att hitta varandra och hitta till turneringsspel, berättar han.

Sverigesegraren Björn Eriksson vinner förutom ära även en biljett till VM i Atlanta i november i år.

Sverigemästaren Björn Eriksson korades vid 17 på söndagen. Foto: Axel Rydén/Veizla

Flera vägar in

Det finns många sätt att vara en del av Warhammer communityt. Många konsumerar historierna kring spelet, det finns till exempel ungefär 300 böcker som getts ut om den fiktiva världen.

En stor del är själva figurerna, man köper dem och målar dem själv. Ett noggrant och tidskrävande arbete.

Där räcker det för vissa men för andra kan man även mötas på slagfältet mot andra arméer. Matcherna på turneringen hålls nere till tre timmars speltid men kan egentligen fortgå i upp till ungefär sex timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.