Även i akuta lägen ska det finnas platser på de låsta ungdomshemmen om det behövs, det var beskedet från socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) i torsdagens Aktuellt-sändning.
Som SVT kunnat berätta har en grupp omhändertagna gatubarn där den yngsta troligtvis är tolv år, rymt ut på gatan trots att de missbrukar och misstänks för rån.
LÄS MER: Gatubarn släpps ut på gatan – trots brott och missbruk
I torsdagens Aktuellt-sändning lovade socialborgarrådet Åsa Lindhagen ytterligare satsningar för de marockanska gatubarnen, som ofta håller sig undan de frivilliga insatser som finns.
– Det vi just nu diskuterar är om vi kan få fram förstärkta familjehem och HVB-platser med särskild kompetens kring den här gruppen.
Barnen är kvar på gatan
Från politiskt håll har frågan redan diskuterats länge och man har talat om olika satsningar. Men barnen är kvar på gatan. Under en dag på Södermalm och i city träffar SVT Nyheter Stockholms reportrar vid flera tillfällen grupper av unga killar som lever där bland drogmissbruk och kriminalitet.
– Jag skulle säga att det här är något av det svåraste sociala arbete vi kan bedriva, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen.
LÄS MER: Lösningsmedlet thinner – en vanlig drog bland Stockholms gatubarn
Satsning på vårdplatser
Men i torsdagens Aktuellt-sändning lovade också Lindhagen att Stockholm ska avsätta pengar till låsta platser på statens ungdomshem, SIS. I dag är ett problem att det råder väntetid där, och Stockholm har inte betalat för att platser ska stå tillgängliga även för akutlägen.
– Jag tror att vi behöver fler SIS-platser och regeringen har ju kommit med ett antal platser..
Kommer det resurser till det?
Det är en nationell fråga som regeringen ansvarar för.
Kommer Stockholm att köpa platser på institutioner?
– Absolut. När det behövs för varje barn. Och jag tror att vi kommer att behöva det i ännu större utsträckning. Ja.
Anna König Jerlemyr: Vi behöver nationell strategi
Samtidigt lyfter det moderata oppositionsborgarrådet Anna König Jerlemyr (M) frågan om riktat bistånd till mödrar och barn i Marocko.
– Vi behöver en nationell strategi för att utöva påtryckningar mot länder som Marocko för att stärka kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Abort är där i princip olagligt. Man tillåter inte utomäktenskapliga barn – det är en situation som leder till att barn hamnar i kriminalitet och otrygga förhållanden.
Vill se över LVU-lagen
Även König Jerlemyr efterlyser att barn som vägrar frivillig vård, måste kunna låsas in i akuta lägen. Hon lyfter fram idén att se över lagen så att socialsekreterare själva fattar beslut om LVU, tvångsomhändertagande av barn, utan att det behöver godkännas av politiker i socialnämnden.
– Jag litar på professionens bedömning.
Men det är ju en garant för rättsäkerheten att det är politiker som tar myndighetsansvar för att omhänderta barn från sina föräldrar, som det skulle innebära i de flesta fall?
– Vi behöver se över om det alltid är politiker som ska fatta beslut om det. För att förkorta processen.
Att ta akuta beslut om tvångsomhändertagande, LVU är dock inget problem i dag, då en politiker från socialnämnden alltid finns på jourtelefon.
– Genom att det både ska gå igenom en politisk nämnd och sedan via förvaltningsrätten så tar det för lång tid i vissa fall, säger Anna König Jerlemyr.