Ingenstans i landet finns så många privata vårdgivare som inom hemtjänsten i Stockholm. Men i Södertälje går man åt motsatt håll. Där vill man istället minska antalet privata aktörer.
Efter skandalen i höstas, när polisen slog till mot ett företag inom hemtjänsten i Södertälje och tio personer greps i en stor bedrägerihärva, vill kommunen nu få stopp på fusket.
Sedan 2012 råder fri etablering på hemtjänstmarknaden i Södertälje. Det innebär att alla som uppfyller de krav kommunen ställt, kan etablera sig och konkurrera om kunderna inom hemtjänsten för de äldre. Som mest hade kommunen 19 hemtjänstföretag, men det vill man nu ändra på.
– Vi har haft för mycket drama och rörighet kring vår hemtjänst. Vi måste bort från misstankar om fusk och brottslighet i hemtjänsten, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Fyra företag får dela
Enligt ett förslag som tas upp i kommunstyrelsen på fredag ska kommunen själva ta hand om hälften av hemtjänsttimmarna, resten ska fyra företag få dela på enligt ett avtal.
Men alla är inte nöjda med förslaget. Veronica Westergård som är gruppledare för Kristdemokraterna i kommunen tycker att det inskränker valfriheten och inte bidrar till bättre kontroll.
– Man ger kommunen en 50-procentskvot och sedan får fyra företag dela på resten, det skapar ingen konkurrens. När man fyllt sin kvot så får ingen mer begära hemtjänst från det företaget och då finns det inget incitament för att skapa kvalitet och nöjdhet hos brukarna, säger Veronica Westergård
Säkrare med färre företag
Kommunalrådet Godner menar dock att det blir bättre och säkrare med färre företag inom hemtjänsten.
– Kontrollapparaten behöver inte vara lika stor och möjligheten till dialog och samarbete blir större om antalet företag begränsas. Det är inte så att det är fler som behöver hemtjänst bara för att antalet företag ökar, säger Boel Godner.