SL vill sätta in extra trygghetsvärdar för att försöka få stopp på springandet på tågspåren. Foto: SVT

Spårspring orsakade 300 timmars förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Bara vid Stockholms södra ledde spårspringet till 13 341 minuters förseningar i fjol. Nu sätter SL in extra resurser för att få stopp på problemet.

Den som genar över spåren orsakar stora trafikstörningar, eftersom tågen stoppas så fort det finns misstanke om att någon obehörig vistas på spåren.

Bara vid Stockholms södra ledde spårspringet till 13 341 minuters förseningar i fjol, alltså 222 timmar. Men även vid Årstaberg och Älvsjö var det stora problem.

– Konsekvenserna blev 321 timmars förseningar och inställda tåg bara vid de här tre stationerna, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Extra trygghetsvärdar sätts in

För att försöka få stopp på spårspringet sätter nu SL in extra trygghetsvärdar vid stationerna Stockholms södra, Årstaberg och Älvsjö. Försöket ska pågå under sommaren för att sedan utvärderas.

Spårspringet vid Stockholms södra station orsakade över 220 timmars förseningar i fjol. Foto: SVT

– Vi hoppas att många av de som idag springer ner på spåren kommer att dra sig för det. Och vi hoppas naturligtvis också att vi lättare ska kunna identifiera de här personerna, säger Kristoffer Tamsons (M).

100 000 kronor i skadestånd för spårspring i tunnelbanan

Den som springer över spåren i tunnelbanan kan få betala skadestånd på upp till 100 000 kronor. Nu vill landstinget att skadeståndet ska höjas även för spårspringet i pendeltågstrafiken.

– I dag ligger maxbeloppet på 3 000 kronor – om du ens blir identifierad och gripen. Det är för lite och för dåligt, säger Kristoffer Tamsons (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.