Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se utredarnas egna bilder från olycksplatsen. Foto: SVT Nyheter

Spårvagnsförare tvingades bromsa för diplomatbilen

Uppdaterad
Publicerad

Föraren tvingades bromsa spårvagnen när den övergivna diplomatbilen plötsligt dök upp mitt i spåret. SVT Nyheter har tagit del av utredarnas egna bilder och händelserapporter som beskriver nya detaljer om den uppmärksammade spårfärden.

Den etiopiska diplomatbilen körde cirka 2 100 meter längs tvärbanespåret innan färden slutade i en stolpe under natten mot söndagen.

Kort därefter kom en spårvagn körandes i samma riktning och spår. Det framgår av händelserapporter från trafikförvaltningen som SVT Nyheter har tagit del av.

Föraren vittnar om att något “smällde till” när spårvagnen passerade en växel.

– Det kan ha varit så att bilen hade dragit upp makadam (krossad sten, reds anm) på spåret, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i region Stockholm.

Tvingades bromsa

När spårvagnen närmade sig Alviks strand upptäckte föraren plötsligt en minibuss ståendes rakt över spåret – och fick bromsa för att inte kollidera med det då övergivna fordonet. Spårvagnens hastighet var dock låg vid tillfället.

– Föraren rapporterade det till trafikledningen som stoppade trafiken. Spårvagnen fick vända och åka tillbaka och släppa av resenärerna, säger Claes Keisu.

Exakt hur det gick till när diplomatbilen tog sig upp på spåret runt 02-tiden under natten mot söndagen är fortfarande oklart.

Teorin utifrån ”skador och föremål längs vägen” är att beskickningsfordonet kört upp på spåret i Gröndal och kört drygt två kilometer för att slutligen krocka in i en kontaktledningsstolpe strax innan stationen vid Alviks strand.

“Farten vid kollisionstiIIfäIIet bedöms ej varit hög då skadorna på platsen bedöms som små samt airbag i personbil/minibussen hade ej löst ut”, står det i händelserapporten.

Etiopiens ambassad har bett om ursäkt för det inträffade.

P-böter på 17 300 kronor

Den aktuella diplomatbilen togs i trafik 2016 i Sverige och har sedan dess varit registrerad på ambassaden. Den har genom åren felparkerats upprepade gånger och har i dagsläget obetalda p-böter på 17 300 kronor, enligt Transportstyrelsen.

Polisen utreder händelsen som vårdslöshet i trafik.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.